Sociálním bydlením bude v Polsku vše

ČTK
16. 2. 2006 13:21
Varšava - V Polsku budou do kategorie sociálního bydlení s nižší sazbou DPH spadat byty a rodinné domy do 350 metrů čtverečních.

Definice tak obsáhne téměř vše, co se v zemi staví. Česká vláda rozhodla, že nižší daň z přidané hodnoty bude platit pro byty do 90 a rodinné domy do 150 metrů čtverečních.

"V kategorii sociálního bydlení bude nadále platit nižší, sedmiprocentní sazba DPH," uvedlo dnes polské ministerstvo dopravy a výstavby. Z kategorie budou ale vyloučeny byty a domy, které budou obsahovat nejméně dva luxusní prvky, například velké terasy či balkony, a takové, u kterých hodnota dokončovacích prací včetně materiálu přesáhne polovinu ceny nemovitosti.

Novela příslušného zákona o DPH, kterou musí ještě schválit parlament, by měla v Polsku začít platit 1. ledna 2008. Polsko má stejně jako Česká republika do konce roku 2007 výjimku týkající se snížených sazeb DPH. Obě země usilují o to, aby výstavba bytů po ukončení výjimky nezdražila.

Zatímco v Polsku bude pod definici sociálního bydlení spadat prakticky všechno, co se staví, české úřady odhadují, že podmínky bude splňovat asi 70 procent bytové výstavby. V Česku je snížená sazba DPH pětiprocentní, tedy ještě o dvě procenta nižší než v Polsku. Běžná sazba DPH na výstavu v Česku činí 19 procent.

Kvůli výjimkám z DPH se v Evropské unii před časem vedly diplomatické boje. Polsko, Česká republika a Kypr nejprve dohodu ostatních zemí pětadvacítky odmítaly, Poláci dokonce hrozili jejím vetem. Ostatní státy upozorňovaly, že bez dohody by v řadě zemí EU zdražily některé služby. Za ujištění, že si země budou moci samy určit, co bude spadat do kategorie sociálního bydlení, nakonec s dohodou souhlasily.

 

Právě se děje

Další zprávy