Slavná vražda další miliony nepřinese

Dušan Klimeš
26. 11. 2006 0:00
New York - Jediný výtisk knihy O.J. Simpsona se objevil na internetové aukční síni eBay a okamžitě strhl vlnu zájmu a přihazování.

Jen během prvních dvou hodin se její cena vyšplhala po padesáti nabídkách na 1500 dolarů, tedy asi 30 tisíc korun.

Tato kniha s názvem "Kdybych to udělal" se příští týden měla objevit v knihkupectvích. Ale neobjeví. Vydavatel se rozhodl nechat zničit celý náklad a knihu "mezi lidi" nepustit.

Autorem knihy je O. J. Simpson, bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, herec a producent, který měl údajně zabít svoji bývalou ženu s jejím přítelem. V nejsledovanějším soudním přelíčení minulého století se mu povedlo vyváznout především díky špičkovým právníkům a dostatku peněz. Do vězení nešel, zaplatil jen pokutu 33,5 milionu dolarů.

Díky tomu se z něj ale stala celebrita a známá osobnost. To chtěl nyní znovu zpeněžit vydáním druhé knihy, ve které prý měl popsat, jak by ženu zabil, kdyby to skutečně udělal. Simpson ale svoji vinu celých 12 let popírá.

Zodpovědné podnikání?

Proč se tedy vydavatel rozhodl zničit celý náklad zaručeného bestselleru, který mu mohl vynést miliony? Po zveřejnění plánu na knihu spolu s odvysíláním dvou televizních interview se totiž na vydavatelskou společnost News Corp. strhla lavina kritiky za to, že Simpsona podporují.

"Celý tento projekt byl neuvážlivý," uvedl šéf správní rady, miliardář Rupert Murdoch, a celou akci zarazil.

A tak společnost raději obětovala jisté budoucí příjmy, než aby přišla o svoji pověst. Přitom životopisy či knihy sepsané slavnými lidmi patří dnes k nejcennějším úlovkům na poli knižního trhu.

Miliony za jméno

I přesto, že investice do celebrit a známých lidí nejsou žádnou maličkostí. Simpson měl za svoji knihu inkasovat 3,5 milionu dolarů. To například bývalý americký prezident si za své memoáry odnesl deset milionů dolarů.

K očekávaným počinům patří i kniha bývalého šéfa americké centrální banky FED Alana Greenspana, který by měl dostat za dosud nenapsaný kousek až osm milionů dolarů. Tím se přiblížil nákladům, jaké mělo nakladatelství na práva knihy Jana Pavla II. Za ty muselo zaplatit 8,5 milionu dolarů.

Zmařená šance

Jestli se knih od těchto "velikánů" dá po světě sehnat miliony, dvouhodinová aukce exempláře knihy O. J. Simpsona na eBay mohla být jedinou příležitostí jak ji získat. Jenže hned po těchto dvou hodinách byla aukce zrušena serverem, protože si nakladatelství okamžitě stěžovalo.

Kniha tedy nenašla nového majitele a svět se možná nedozví, jak by O. J. Simpson zabil svoji ženu.

 

Právě se děje

Další zprávy