HP má skandál, mocná Fiorina bestseller

Dušan Klimeš
8. 10. 2006 17:00
New York - Svého času nejmocnější žena byznysu Carly Fiorina přesně odhadla, kdy spustit kampaň kolem své knihy pamětí.
Foto: Hewlett-Packard

Bývalá šéfka firmy Hewlett-Packard si vše nemohla načasovat lépe. V médiích vrcholí skandál s odposloucháváním novinářů, zaměstnanců i manažerů HP - a do toho vstupuje "odejitá" ředitelka s vlastním pohledem na to, proč musela před časem firmu opustit a co tomu předcházelo. Zkrátka: jaký má Královna byznysu názor na to, co se v HP dělo a děje.

Netrpělivě očekávaná kniha "Těžká rozhodnutí" se začne v amerických obchodech prodávat od pondělního rána a už teď je jisté, že na pultech bude ležet zaručený bestseller.

Odnesla si příliš

Carly Fiorina musela vedení HP opustit v únoru loňského roku, protože nezvládla nasměrovat firmu zpět k zisku. Jí vedená akvizice společnosti Compaq skončila fiaskem a akcie za dobu jejího šéfování ztratily polovinu své ceny.

Do povědomí odborné i laické veřejnosti se nicméně dostala především kvůli zlatému padáku, který ji měl při odchodu utěšit: dostala celých 42 milionů dolarů, tedy třikrát víc, než kolik jí náleželo.

Pochopitelně se to nelíbilo akcionářům. Podali na ni žalobu a peníze chtějí zpět.

Fiorina si přesto z těchto "drobností" nic nedělá a plně se věnuje novému byznysu - svým pamětem. Marketingová a propagační kampaň, která se kolem nich rozjela, je v novém oboru "Memoáry vůdců firem" takřka bez konkurence.

Média jsou plná komentářů a dohadů o tom, co vše se bude možné v knize dočíst. Nejslavnější moderátoři se přetahují o to, ve které talkshow se Fiorina ukáže. V neděli tento "boj o Carly" vyhrál jeden z nejsledovanějších pořadů CBS nazvaný "60 Minutes". Začátkem nového týdne se ukáže i v pořadu "Good Morning America".

Foto: Aktuálně.cz

Šéfka mluví

Televizní stanice navíc znovu a znovu vysílají starší interview s Carly. Na rozdíl od současného vedení HP totiž ochotně mluví o skandálu s odposloucháváním šéfů. Za prvé už je mimo firmu a tak jí to nemůže ublížit, za druhé je to skvělá reklama pro její knihu.

"Víte, já jsem byla... šokována, když jsem se dozvěděla o hloubce a šíři tohoto problému. Navíc jsem byla součástí toho všeho," říká Fiorina a dodává, že to jen ukazuje, jaké vztahy jsou v HP.

"Neexistuje žádný rozumný ekonomický důvod, proč jsem byla propuštěna. Nikdy jsem neprovedla nic nepřístojného, neetického. Mohu tedy jen soudit, že to bylo něco osobního proti mně," říká v interview pro CBS.

"Kéž bych uměla odpovědět na otázku: ´Proč mě správní rada propustila?´ Ale nemohu. Nikdy se mnou o tom nepromluvili. Byla jsem zdrcená. Skutečně mne to ranilo," popisuje své pocity bývalá šéfka HP.

Dvakrát více kusů

Zatímco tedy nejnovější skandál dává zabrat firmě Hewlett-Packard a jejímu podnikání, Carly Fiorina a její vydavatelství Penguin Group si mnou ruce. Skandál nové memoáry katapultoval mezi nejočekávanější knihy vůbec.

Foto: Aktuálně.cz

Zatímco původní náklad činil 150 tisíc kusů, za poslední měsíc nechala firma Penguin Group dotisknout dalších 175 tisíc exemplářů.

Carly Fiorina bude mít nyní několik týdnů o zábavu postaráno. Chystá se totiž na turné po velkých amerických městech, kde se bude účastnit promo akcí a autogramiád. Má naplánováno zatím 24 zastávek, ve kterých je samozřejmě New York, Washington D.C., Boston či Los Angeles a San Francisco.

 

Právě se děje

Další zprávy