Sendviče Subway útočí na Česko. Otevřou 50 prodejen

Dušan Klimeš
13. 4. 2007 12:45
Polovina jich má být mimo Prahu

Praha - Mezi řetězci rychlého občerstvení se v Česku rodí nová hvězda. Společnost Subway International počítá s mohutnou expanzí. Chce otevřít až padesát nových poboček po celé České republice.

Svůj plán by chtěla firma splnit do pěti let. Ročně by tak mohlo vyrůst až deset nových restaurací. V současnosti má pouze tři v Praze.

"Již nyní se v Praze staví další Subway restaurace," řekl deníku Aktuálně.cz David Biskup, development agent pro Českou republiku.

"Zároveň jednáme o dalších dvou lokalitách mimo Prahu," dodává.

Čekání na zájemce

Pobočky Subway fungují na principu frančízy, tedy že podnikatel si od mateřské společnosti "koupí" jméno, výrobní postupy a rozsáhlou podporu, za to pak firmě odvádí část peněz, které ze svého prodeje získá.

"Jelikož se jedná o stoprocentní frančízu, kdy je rozvoj iniciován nezávislými podnikateli, záleží na nich, kde budou chtít restauraci otevřít. My jejich návrh zhodnotíme a případně schválíme," říká David Biskup.

Foto: Subway

Podle všeho by až polovina plánovaných poboček mohla být v mimopražských lokalitách.

Do rozvoje sítě by v dalších pěti letech mohlo být investováno více než 200 milionů korun od obchodníků, kteří budou chtít rozjet svůj byznys pod jménem Subway.

Investice do jedné pobočky se totiž obvykle pohybují mezi třemi a šesti miliony korun.

Porazíme McDonald´s

Firma Subway provozuje restaurace rychlého občerstvení se sendviči a saláty, které zaměstnanci připravují na místě z čerstvých ingrediencí na přání zákazníka. Podobnou "čerstvou"strategii volí stále více hráčů.

V Česku už jich působí řada, ale zatím s málo prodejnami. Je to například řetězec Nordsee s rybími pochoutkami či Panda Express s asijským jídlem nebo restaurace zavedené značky baget Crocodille.

Subway sendviče jsou mezi zákazníky ve světě stále populárnější. Díky tomu jde o jeden z nejrychleji rostoucích řetězeců. Ročně otevře až dva a půl tisíce nových poboček.

Ambicí společnosti Subway je stát se do čtyř let největším řetězcem světa v oblasti rychlého občerstvení a porazit tak i giganta, jakým je McDonald's.

To ale například v Česku nebude mít jednoduché a rozhodně se to nepodaří do čtyř let. Už nyní má totiž McDonald's, který do tuzemska před 15 lety vstoupil jako první řetězec rychlého občerstvení, v zemi 72 restaurací.

McDonald's vzhledem k rozsáhlé síti nebude expandovat tak rychle, ale svůj díl na několikamiliardovém trhu si rozhodně hodlá zvyšovat. Loni v Česku prodal hamburgery a další pochutiny za 2,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy