Ropa opět posunula rekord. Barel za 127,43 dolaru

djl, BBC
16. 5. 2008 17:20
Na vině je zemětřesení v Číně. Země potřebuje víc ropy
Jediným přepravcem ropy do Česka je státní firma MERO ČR, a.s. Kromě české části ropovodu Družba vlastní a obsluhuje také ropovod IKL, jenž vede z přístavu Terst přes Německo do rafinerie v Kralupech nad Vltavou.
Jediným přepravcem ropy do Česka je státní firma MERO ČR, a.s. Kromě české části ropovodu Družba vlastní a obsluhuje také ropovod IKL, jenž vede z přístavu Terst přes Německo do rafinerie v Kralupech nad Vltavou. | Foto: Ondřej Besperát

New York - Cena ropy dnes odpoledne opět posunula svůj rekord - na 127,43 dolarů za barel. Tento prozatím poslední skok má "na svědomí" zemětřesení v Číně, s jehož následky se země potýká.

Růst k tomu ještě podpořila předpověď společnosti Goldman Sachs, že se cena ropy během letošního roku dostane až na 141 dolarů.

Od začátku tohoto roku již ceny ropy vzrostly o zhruba 25 procent, což zapříčinily geopolitické faktory a zároveň i kolísavý americký dolar.

Do toho se stále více promítá i zvyšující se poptávka rychle rostoucích asijských ekonomik včetně té čínské.

Impulsem k růstu se stala i návštěva amerického prezidenta Bushe v Saúdské Arábii. Bush se snažil domluvit zvýšení těžby, aby se zpomalil rychlý nárůst cen.

Ačkoli královská rodina nabídku výměnou za pomoc při ochraně saúdskoarabských ropovodů před teroristy přijala, proti zvýšení se postavily ostatní země sdružené v OPEC.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy