REACH: lidi ochrání, chemičky zaplatí

David Koubek
16. 11. 2005 20:00
Praha, Štrasburk – Několik miliard korun bude stát český chemický průmysl nová chemická politika EU, která má ochránit zdraví lidí.

Registraci, hodnocení a povolování chemických látek má nově upravit chemická politika Evropské unie známá pod zkratkou REACH. Podle jejích tvůrců by měla zaručit co nejmenší dopady na zdraví lidí a na životní prostředí.

"Spotřebitelé by měli mít přístup k úplným informacím o složení výrobků a především o látkách, které znamenají zdravotní riziko," řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Evropský parlament dnes schvaluje návrh nového evropského "zákona", který má tuto politiku upravit.

Podnikům se zvednou náklady

Chemickým podnikům se ale iniciativa Evropské unie nelíbí. Registraci chemikálií totiž budou mít na starost právě chemičky, a tím jim stoupnou náklady.

Například neratovická Spolana odhaduje, že na REACH dohromady vydá 150 až 330 milionů korun. "Předpokládáme, že se chodu podniku výrazně nedotkne. Bude však znamenat především finanční a organizační zatížení," řekl o plánovaném zavedení REACH mluvčí Spolany Jan Martínek.

Výrobce léků Zentiva očekává náklady v desítkách milionů korun ročně. Studie pro každou látku stojí podle Zentivy 30 až 50 tisíc eur (až 1,5 milionu korun).

Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že náklady celého chemického průmyslu v ČR dosáhnou 2 až 6 miliard. Výdaje ale budou rozloženy do třinácti let, jak to předpokládá Evropská unie.

"Ekonomika podniků to určitě vítat nebude," přiznává mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. "Ministerstvo s tím počítá a bude muset podniky nějak finančně podpořit." Mravinac uvedl, že jednou možností je příspěvek z evropských strukturálních fondů.

"Chemický průmysl je u nás vcelku silný, nehrozí nebezpečí, že by to někoho položilo," říká Mravinac. Shoduje se s ním i stínový ministr životního prostředí Bedřich Moldan: "Problémy bude mít každý chemický průmysl v Evropě. Česká legislativa je dnes plně v souladu s evropskými standardy.

Chemická politika se ještě změní

Celý systém REACH by měl být účinný od roku 2007. Jaký dopad bude mít nakonec na podniky záleží na tom, v jaké podobě nakonec Evropská unie zákon vydá. Očekává se, že se proti němu postaví lobby chemických podniků.

"REACH asi ještě dozná určitých změkčení, protože je proti němu odpor chemického průmyslu," potvrzuje Moldan.

Jedná se například o to, zda bude muset každý podnik registrovat svoje chemické látky sám, nebo se firmy spojí a budou žádat o registraci stejné chemikálie dohromady. "V případě, že bude přijat postup jedna látka - jedna registrace, pak se náklady sníží," uvádí Jan Martínek ze Spolany.

Návrh, který dnes projednává Evropský parlament je teprve prvním návrhem evropského nařízení. Další návrh vypracují ještě ministři všech členských zemí EU a Evropská komise z nich pak vytvoří definitivní podobu, kterou bude muset ještě jednou projednat parlament a poté jej schválí všechny členské země.

 

Právě se děje

Další zprávy