Evropský chemický zákon prošel

Petr Král, David Koubek
17. 11. 2005 13:01
Štrasburk - Poslanci Evropského parlamentu dnes souhlasili s kontroverzním zákonem zavádějícím povinnou registraci nebezpečných chemikálií.

Pro zákon hlasovalo 407 poslanců, 155 bylo proti. Klíčový zákon významně ovlivní celý chemický průmysl, včetně stovek firem v Česku. Normu schválenou dnes Evropským parlamentem musí ještě potvrdit zástupci členských států v Radě ministrů

Nové evropské nařízení, zkráceně nazývané REACH (Regulation, Evaluation and Authorization of Chemicals), nahradí zhruba čtyřicítku direktiv, jimiž se v současné době chemický sektor v unii řídí. Podniky podle něj budou muset na vlastní náklady otestovat tisíce chemikálií, běžně používaných třeba při výrobě textilu, automobilů, kosmetiky či plastových hraček. CO JE TO REACH podrobněji ZDE

Až dosud měly testování v zemích EU na starosti úřady. Ty však zkoumaly pouze látky, u nichž existovalo konkrétní podezření, že škodí životnímu prostředí či lidskému zdraví. "Od roku 1993 bylo k přezkoumání vybráno pouze 140 chemikálií," upozorňuje britská stanice BBC. To REACH má daleko širší záběr: nová evropská agentura se sídlem v Helsinkách by díky němu měla získat důležité informace o asi 30 tisících chemikálií.

Firmy se bojí nákladů

Návrh legislativy má stále mnoho odpůrců. Jeho původní verze, s níž v roce 2003 přišla Evropská komise, se nelíbila hlavně chemické lobby. Firmy argumentovaly tím, že se po jejím přijetí výrazně zvýší výrobní náklady a podniky budou nuceny propouštět.

"Legislativa v podobě, jak ji připravila Evropská komise, by nás stála kolem sedmi miliard eur navíc," upozornila Annemaria Ojanpera, mluvčí Evropské rady chemického průmyslu Cefic.

Ani podnikům v Česku se iniciativa Evropské unie nelíbí. Například Spolana Neratovice odhaduje, že na REACH vydá 150 až 330 milionů korun. Výrobce léků Zentiva očekává náklady v desítkách milionů korun ročně. Studie pro každou látku stojí podle Zentivy až 1,5 milionu korun.

Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že náklady celého chemického průmyslu v Česku dosáhnou 2 až 6 miliard. Budou ale rozloženy do třinácti let, jak to předpokládá návrh EU.

Z členských zemí unie proti návrhu ostře protestovalo Německo největší výrobce chemikálií v EU. O NĚMECKU čtěte ZDE

Z 1,7 miliónu lidí, kteří v evropském chemickém průmyslu pracují, jich 440 tisíc žije právě ve Spolkové republice. Další milióny Evropanů jsou zaměstnány v automobilkách nebo textilních závodech, tedy v odvětvích, kde se chemické látky používají ve velkém.

Lékaři: Chceme přísné testy

Právě Němci se také rozhodující měrou zasadili o to, aby se do návrhu chemické legislativy promítlo několik důležitých změn. Podle nové verze REACH tak má zevrubnými testy namísto 30 tisíc chemikálií povinně projít jen asi 10 tisíc chemických látek.NÁVRH a PŘEDPOKLADY najdete ZDE

U chemikálií, které se vyrábí či dováží v malém množství, má stačit, když o nich firma poskytne jen základní informace. A to se nelíbí evropským ekologům, spotřebitelským svazům, odborům ani lékařům.

"Vadí nám, že se návrh Evropské komise rozmělňuje," vysvětlila pařížská fyzioložka Barbara Demeneix, citovaná listem International Herald Tribune. "Kolem nás je tolik chemikálií a my nemáme informace o tom, zda jsou toxické, nebo ne. Potřebujeme je prostě otestovat."

Lékaři napříč EU tvrdí, že už dnes jsou "skryté" chemické látky příčinou vzniku rakoviny, hormonálních poruch či neplodnosti. Podle expertů z Univerzity Sheffield by schválení  REACH ve znění, které navrhla Evropská komise, výrazně snížilo počet nemocí z povolání. VÍCE O STUDII čtěte ZDE

Parlament ustoupí průmyslu

Evropský parlament přesto vyšel vstříc průmyslu. Nejsilnější parlamentní frakce lidovců a socialistů se už před týdnem dohodly, že při dnešním hlasování podpoří kompromis, který nepoškodí chemické firmy.

V prosinci budou o osudu evropského nařízení REACH na mimořádné schůzce definitivně rozhodnovat ministři průmyslu všech zemí EU. Nová legislativa začne platit nejdříve v roce 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy