Polsku přibývá investic, v regionu je nejdůvěryhodnější

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 7. 2012 14:55
Oproti Česku má Polsko více velkých měst a silnou domácí poptávku
Foto: Thinkstock

New York - Realitní boom v krizi? Polsko s ním problém nemá. Ze zemí střední a východní Evropy jej investoři považují za nejvíce transparentní. Ve světě pak zemi řadí na devatenácté místo.

Ukazuje to nejnovější "Global Real Estate Transparency Index", který jednou za dva roky sestavuje společnost Jones Lang LaSalle. Index srovnává 83 různých faktorů na 97 realitních trzích z celého světa.

V prvním čtvrtletí letošního roku dosáhly investice do polských maloobchodních nemovitostí 456 milionů eur. To bylo v Evropě po Velké Británii a Německu nejvíce.

Za celý rok 2011 se objem investic ze zahraničí v Polsku meziročně zvýšil o 64 procent na 11 miliard eur. Do nemovitostí z toho plynulo přibližně 2,25 miliardy eur. V první polovině roku 2012 se Polsko zařadilo do desítky největších příjemců investic z ciziny.

Například francouzská skupina AXA dala spolu s fondem CBRE za hlavní varšavské nákupní středisko Zlote Tarasy (jedná se o centrum vedle stanice Warszawa Centralna) celkem 475 milionů eur. Přímo Poláci skupují 6 procent všech nových nemovitostí, Američané 12 procent, investoři z ostatních zemí Evropské unie pak 69 procent.

Polsko nabízí více příležitostí

Jak Jones Land LaSalle také zdůrazňuje, z aktuálního indexu vyplývá, že investoři považují země střední Evropy za stejně transparentní jako jejich západní sousedy.

Kromě Polska se v regionu zvýšila také důvěryhodnost Česka či Maďarska. "Zatímco Česká republika ale představuje malý trh, který silně závisí na exportu a má jen jedno skutečně velké město, Polsko má velkých měst spoustu a kromě toho tu hraje významnou roli domácí poptávka," komentuje realitní expert Charles Taylor pro list The Wall Street Journal.

Z žebříčku také vyplývá, že vůbec nejtransparentnějším trhem jsou aktuálně Spojené státy americké. Následují Velká Británie a Austrálie.

Toto jsou kandidáti na Stavbu roku. Jak se vám líbí?

 

Právě se děje

Další zprávy