Velká záchrana piva. Palírna mění zvětralý nápoj na luxusní whiskey

ČTK ČTK
10. 5. 2020 21:12
Nerezová cisterna sjíždí po štěrkové cestě a jejích 18 kol se zastaví před zářivě červenou stodolou. Z budovy se vynoří muž v kombinéze se strništěm na tváři a nasazuje na zadní část vozu širokou hadici. To, co vytéká, není palivo nebo krmivo, jak by to mohlo vypadat, ale tisíce galonů teplého piva.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Tato scéna se v posledním měsíci stala jakýmsi ranním rituálem na farmě WhistlePig v americkém státě Vermont, kde zdejší lihovar přijímá denně zhruba 24 600 litrů zvětralého piva, píše agentura Bloomberg.

Odvětví tzv. řemeslného piva, tedy piva z malých pivovarů, jehož hodnota v USA činí 29,3 miliardy dolarů (737,1 miliardy korun), zažilo v zemi kolaps ze dne na den. Podepsal se na tom především propad konzumace přímo v restauracích.

V distribučních skladech jsou statisíce sudů, kterým končí doba spotřeby. Všechno to pivo nemá kam jít, kromě odpadu.

V Nové Anglii však díky generálnímu řediteli WhistlePig Jeffovi Kozakovi svitla pivovarníkům naděje. "Předběžně nazýváme projekt 'velká záchrana piva'," říká o plánu destilovat toto pivo na luxusní whiskey. "A už máme značný zájem od pivovarů a distributorů."

Známí okolní pivovarníci, jako je Harpoon, Lawson’s, Long Trail a Hill Farmstead, už Kozakovi své produkty poslali, a to zdarma. Pro ně je to vlastně výhodné, protože ušetří poplatky za galon odpadu, které by museli odvést za vyhození piva. Neméně ceněný je prostor v jejich zařízeních, kde mohou být sudy nahrazeny plechovkami a lahvemi, které se nyní stávají hlavní položkou jejich prodeje.

Využít něco, co by se jinak zkazilo

Sudové pivo, zvláště vysoce chmelená IPA, kterou fanoušci řemeslných piv vyžadují, může ztratit svoji identitu v řádu týdnů. I poté však zůstává zkvašené obilí, základní stavební kámen whiskey. Takže jakmile je toto pivo dopraveno na místo, může manažerka lihovaru Emily Harrisonová prohnat bezcennou tekutinu přes tyčící se měděné destilační přístroje a vzkřísit ji jako lihovinu vhodnou pro stárnutí v dubových sudech.

Harrisonová upozorňuje, že na rozdíl od whiskey se pivo s věkem nestává lepší. Domnívá se, že jejich nabídka je to nejmenší, co mohou udělat, aby pomohli přátelům v odvětví a zajistili jim, že mohou pokračovat ve vaření čerstvého piva.

Nejde o první případ. Po generace se farmáři obraceli k destilaci jako způsobu, jak znovu využít plodiny, které by se jinak zkazily. Čerstvé ovoce se zavařuje a dělají se z něj marmelády, hrozny se přeměňují na brandy a z obilí se stává whiskey.

Pandemie covidu-19 navíc vytváří kamarádství, protože WhistlePig chce nakonec část z tohoto alkoholu prodat jako limitovanou edici prémiové whiskey, tzv. single barrel, ve spolupráci s pivovary, které neúmyslně umožnily její zrození. Až whiskey uzraje, bude to po letech možnost, jak si připomenout tento okamžik, kdy jsme se spojili s cílem navzájem si pomoci, dodává Kozak.

Máme sudy, sklady a čas

Kozak upozornil, že jeho firma začala zpracovávat pivo spíše kvůli tomu, aby pomohla partnerským pivovarům. Poté však zjistili, že nespotřebovaného piva bude obrovské množství. "Myslím, že budeme muset destilovat, dokud to nespotřebujeme. Máme sudy, sklady a čas," říká. A tak cisterny stále přijíždějí a hadice jsou v pohotovosti připravené vypustit každou z nich.

Bude trvat nejméně dva roky, než někdo zjistí, jaká whiskey z prošlého piva bude. Ale Kozak uvádí, že sám proces je také terapeutický - přeměna odpadní tekutiny na whiskey nás nutí přemýšlet o lepších zítřcích. "Mám pocit, že máme něco slibného, na co se můžeme těšit," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy