Obří pojišťovna propouští tisíce lidí

Michal Najman
14. 9. 2006 11:22
Londýn - Největší britská pojišťovna Aviva oznámila že do roku 2008 propustí 4000 lidí. Letos to bude patnáct set lidí a ušetří tím od téhož roku 250 milionů liber ročně.

Náklady se pak vyšplhají na stejnou sumu do konce příštího roku.

Propouštění se bude týkat zejména pobočky ve městě Norwich, kde práci ztratí 850 zaměstnanců. V Česku Aviva zaměstnává 80 lidí. Podle mluvčího společnosti Milana Starého se propouštění české pobočky nijak nedotkne.

Důvodem pro restrukturalizaci je podle společnosti nový trend v nakupování pojištění - zákazníci mnohem častěji používají internet, a proto není nutno takové množství "živých" pracovníků.

"Musíme zajistit to, že naše pojišťovna zůstane efektivní a konkurenceschopná v tak dynamickém odvětví, jakým pojišťovnictví je," řekl BBC Patrick Snowball, ředitel Norwich Union, pobočky pojišťovny Aviva.

Hořká ranní káva

Společnosti Aviva se finančně daří. Před měsícem oznámila pololetní výsledky hospodaření a meziročně narostl zisk téměř o třetinu na 1,7 miliardy liber.

O plánovaném propouštění se zaměstnanci sice dozvěděli od svého zaměstnavatele, ale ne na firemním mýtinku, nýbrž v rozhovoru, který zástupci společnosti poskytli rádiu BBC Radio 4's.

"Je to zrada dlouholeté loajality zaměstnanců. Dnešní ranní šálek kávy většině zaměstnanců pěkně zhořkl," řekl britskému deníku The Independent Dave Fleming z odborové organizace Amicus.

Indie, země Britům zaslíbená

V první fázi bude propuštěno 1,5 tisíce pracovníků. Pět set z důvodu nadbytečnosti a tisícovka bude přesunuta do Indie. To je však pouze začátek v restrukturalizaci. Celkově bude mimo hranice Velké Británie přesunuto 7800 pracovních míst.

Už nyní má společnost více než pět tisíc pracovníků v Indii.

Společnost tvrdí, že propouštění a restrukturalizace nebude mít vliv na kvalitu poskytovaných služeb. S tím nesouhlasí odboráři. "Přesun práce mimo Británii bude mít dopad na komfort pro zákazníky," tvrdí Fleming.

 

Právě se děje

Další zprávy