NY: Za stávku pokuta 2,5 milionu dolarů

ČTK, eko
18. 4. 2006 10:24
New York - Odborový svaz zaměstnanců hromadné dopravy v New Yorku (WTU) dostal u soudu pokutu 2,5 milionu dolarů (přibližně 58 milionů korun).

Důvodem bylo podle agentury AP zorganizování nelegální stávky, při níž odboráři na tři dny před Vánocemi zastavili autobusy a vlaky metra.

Zákony v New Yorku zakazují zaměstnancům ve veřejném sektoru stávkovat. "Je to velmi nešťastná událost a nešťastný den v historii pracovních vztahů ve městě," řekl soudce Theodore Jones z brooklynského soudu.

Šéf odborů: Deset dní vězení

Soudce tento měsíc také rozhodl, že šéf odborářů Roger Toussaint, který stávku svolal, by měl jít na deset dní do vězení a zaplatit pokutu 1000 dolarů (23.000 korun). Toussaint ale uvedl, že se hodlá proti tomu odvolat, avšak pokud bude i pak odsouzen, vězení mu prý nevadí.

Třídenní stávka paralyzovala dopravu ve městě a stála asi miliardu dolarů. Odboráři se pak dohodli na novém kontraktu, který předpokládá zvýšení mezd na příští tři roky celkem o 10,9 procenta.

Newyorští zaměstnanci MHD brali  před stávkou základní plat v průměru kolem 47.000 dolarů ročně (asi 96.000 Kč měsíčně) a jejich příjmy byly podle amerického tisku zhruba o čtvrtinu vyšší než průměrné mzdy v sektoru veřejných služeb v USA.

Navíc odboráři z WTU požívají výhod velkorysých penzijních a zdravotních příspěvků a možnost brzkého odchodu do důchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy