Londýn - Zajít si na večeři může přijít někdy pěkně draho. A v Londýně zdaleka nejvíc. Alespoň to tvrdí renomovaný průvodce Zagat, který pravidelně vydává žebříček nejdražších měst z pohledu restaurací.
Tokio, které loni ještě trůnilo na nejvyšším stupni, se propadlo až na třetí místo za Londýn a Paříž.
Srovnatelná průměrná večeře se započítáním pití a daní vyjde dle výzkumu v britské metropoli na 39,09 libry, tedy necelých 1600 korun. To je o téměř tři procenta víc než před rokem.
Za podobnou večeři Pařížané zaplatí 35,37 libry a v Tokiu 35,10 libry.
Levné USA
Výrazně "pozadu" zůstávají restauratéři ve Spojených státech. Zatímco v New Yorku stojí v přepočtu večeře 19,30 libry, v Los Angeles je to jen 15,63 libry, což je asi 620 korun.
"Je to překvapující, jak drahým se Londýn stal pro návštěvníky restaurací," uvádí pro Reuters Tim Zagat, šéf a majitel firmy Zagat Survey.
"Ale jak ukazuje výzkum, město na oplátku nabízí vysokou úroveň jak služeb, tak kvality jídla," doplňuje.
Vysoké ceny jídla v restauracích odrazuje obyvatele Londýna od toho, aby si častěji vyšli na oběd či večeři.
Průměrně navštíví restauraci 2,5krát týdně. Přitom v Tokiu je to 3,6krát a v New Yorku 3,4krát týdně.
Na úrovni za stovku
Růst cen v pohostinství se výrazně dotkl především těch nejluxusnějších zařízení. Průměrná cena večeře ve dvaceti nejdražších restauracích dosáhla 87,90 libry, tedy 3500 korun. To je o více než šest procent víc než před rokem.
Ovšem právě tato místa jsou výrazně levnější než v Tokiu a Paříži, kde si za luxusní večeři zájemci zaplatí v přepočtu více než sto liber.
Výzkum provádí více než 300 tisíc spolupracovníků firmy Zagat ve více než osmdesáti městech.
Restaurace hodnotí dle jídla, výzdoby, úrovně obsluhy a celkových nákladů.