Microsoft odkoupí vlastní akcie za 40 miliard dolarů

Ekonomika Ekonomika, Redakce EKO
23. 9. 2008 10:30
Microsoft, Nike i HP skupují vlastní cenné papíry
Šéf Microsoftu Steve Balmer společnosti věří. Zisk mluví za vše.
Šéf Microsoftu Steve Balmer společnosti věří. Zisk mluví za vše. | Foto: Microsoft

New York - Americký softwarový gigant Microsoft hodlá koupit vlastní akcie za 40 miliard dolarů, což je nejvíce v historii.

Kvůli ekonomické krizi plánuje něco podobného také počítačový Hewlett-Packard a výrobce sportovního oblečení Nike.

HP, který před časem oznámil propuštění téměř 25 tisíc zaměstnanců, chce odkoupit akcie celkem za 8 miliard dolarů; americká společnost Nike mluví o pěti miliardách.

Firmy se tímto krokem snaží zvýšit cenu akcií, která v případě Microsoftu klesla za poslední rok o více než 30 procent. Masivní odkup vlastních akcií má akcionářům tyto ztráty kompenzovat. A stalo se. Akcie největšího výrobce softwaru na světě na zprávu okamžitě reagovaly růstem o pět procent.

Plán na odkup akcií má podle pondělního prohlášení skončit až 30. září 2013. "Tato zpráva dokazuje naši důvěru v dlouhodobý růst společnosti a náš závazek vrátit našim akcionářům kapitál," uvedl finanční ředitel Chris Liddell.

Microsoft měl v červenci v oběhu zhruba 9,13 miliardy akcií a nadále zůstává v zisku. Ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenal meziroční nárůst o 42 procent. Celkové tržby činily 15,8 miliardy dolarů a zvýšily se o 18 procent.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy