Mattel stahuje další desetitisíce závadných hraček

mp
6. 11. 2007 16:43
Výrobky pocházející z Mexika se v Česku neprodávaly
Problémy měla i slavná panenka Barbie. Některé její domečky obsahovaly olovo
Problémy měla i slavná panenka Barbie. Některé její domečky obsahovaly olovo | Foto: Mattel

Brusel - Světová jednička ve výrobě hraček firma Mattel prožívá jeden z nejčernějších roků své historie. Už popáté musela letos oznámit stahování závadných výrobků.

Z hračkářských pultů musí zmizet okolo 155 tisíc produktů pocházejících z Mexika, u nichž hrozilo, že by některé jejich části mohly děti spolknout. Na evropském trhu se podle Evropské komise objevilo zhruba 17 tisíc problematických výrobků.

"Jedná se o hračky ze sérií Laugh & Learn a Learning Kitchen Toys vyrobené v naší divizi Fisher Price," potvrdila dnes společnost. V Česku se tyto výrobky neprodávaly.

Problém: Olovo a uvolněné části

Problémy hračkářského gigantu Mattel začaly na začátku srpna tohoto roku, kdy společnost musela z trhu stáhnout jeden a půl miliónu hraček z produkce firemní divize Fisher Price, u nichž existovalo vysoké riziko, že obsahují nebezpečné množství olova.

O necelé dva týdny později postihla firmu ještě větší pohroma. Problémem byly tentokrát malé magnety, u nichž hrozilo, že vypadnou a děti je mohou spolknout. Sady hraček Polly Pocket a dalších byly k dostání i na českém trhu.

Mattel začal počítat škody v desítkách milionů dolarů a jeho akcie na světových trzích výrazně klesly.

Přestože společnost slibovala posílenou tříbodovou kontrolu celého výrobního systému, došlo během srpna a září k dalším dvěma zjištěním problematických hraček.

Krizi průmyslu potvrdilo i zářijové přiznání dvou dalších výrobců, že jejich výrobky mohou být pro děti nebezpečné.

Celkově musel Mattel do této chvíle stáhnout z trhu přes dvacet milionů hraček a škody způsobené nekvalitními hračkami ho přišly už na 40 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy