Kodak chce ochranu před věřiteli. Bojuje o přežití

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 1. 2012 10:21
Firmě se poslední dobou nedaří uplatňovat své výrobky na trhu
Foto: Aktuálně.cz

New York - O ochranu před věřiteli požádal americký průkopník fotografické techniky Eastman Kodak. Hodnota firmy se za posledních 15 let snížila z 31 miliard USD na pouhých 150 milionů dolarů.

Firma, která právě letos slaví 120. výročí od svého založení,  již delší dobu bojuje s nedostatkem financí na svůj provoz. Nedaří se jí totiž prodávat své výrobky.

Přesto boj o svoji záchranu nevzdává a podle zdrojů agentury Reuters se jejímu vedení podařilo zajistit úvěr 950 milionů USD od Citigroup.

Bankrot se navíc  netýká dceřiných firem Kodaku mimo Spojené státy.

Firma bude dále vyrábět

Společnost plánuje v rámci ochrany před věřiteli pokračovat v činnosti a dokončit plánovanou restrukturalizaci. "Představenstvo a celé nejvyšší vedení jednomyslně věří, že je to nutný krok a správná věc pro budoucnost Kodaku," uvedl v prohlášení předseda představenstva a generální ředitel firmy Antonio Perez.

Podívejte se, s jakou revoluční technologií přišla konkurence Kodaku:

Dodal, že ochrana před věřiteli má umožnit firmě pokračovat v práci s cílem maximalizovat hodnotu jejího technologického majetku, jako jsou patenty na digitální snímky, které se v rámci licence využívají v mobilních a dalších zařízeních, a technologie tisku.

Díky úvěru a soudní ochraně před věřiteli Kodak získá potřebný čas, aby našel kupce na svých 1100 digitálních patentů, které jsou nejcennějším majetkem firmy, a mohl dokončit reorganizaci a nadále vyplácet svých 17 000 zaměstnanců. Firma také zřejmě bude usilovat o dohodu o restrukturalizaci dluhu.

Hodnota akcií poklesla pod jeden dolar

Na konci září celkový majetek skupiny činil 5,1 miliardy USD a její závazky 6,75 miliardy USD. Kodak měl na konci září v hotovosti pouhých 862 milionů USD.

V letech 1930 až 2004 byly akcie firmy součástí hlavního burzovního indexu a v roce 1997 se jejich cena pohybovala kolem 90 dolarů. Na počátku letošního roku již byla nižší než dolar.

Firmu v roce 1881 založili vynálezce George Eastman a obchodník Henry Strong firmu. Nesla název Eastman Dry Plate Company. Kodak byl původně název výrobku této firmy - fotoaparátu na svitkový film. Protože byl tento produkt velice úspěšný, stal se později součástí názvu firmy. Značka Kodak byla registrována 4. září 1884, firma pod názvem Eastman Kodak Company byla oficiálně založena v roce 1892.

Světoznámý výrobce fotoaparátů pro amatéry

Postupně se společnost stala velkým výrobcem fotoaparátů pro amatéry.

V roce 1889 představila firma Kodak první celuloidový svitkový film.

Na sklonku minulého století začal Kodak vyrábět například i tiskárny pro tisk fotografií z digitálních fotoaparátů. Před osmi lety pak Kodak oznámil ukončení výroby klasických fotoaparátů na film. Kromě fotografických přístrojů v poslední době vyráběl i fotorámečky. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy