Lytro nejdřív fotí, až pak ostří. Přišla revoluce ve focení?

Lytro nejdřív fotí, až pak ostří. Přišla revoluce ve focení?
Zapomeňte na různé režimy a další nastavení. K ovládání Lytro stačí jen tlačítko pro zapnutí přístroje, spoušť umístěná v těžišti aparátu,  dotykový proužek sloužící k zoomování a přípojka USB.
Nový přístroj prý nepotřebuje blesk, protože technologie light field umím pořídit dobré snímky i za špatného osvětlení.
Jak to celé funguje? Klasické fotoaparáty zaostřují na určitou vzdálenost, což znamená, že v daném místě světlo dopadá na snímač jen z jednoho úhlu. Lytro ale v podstatě fotí 3D fotografie - zaznamenává totž světlo ze všech úhlů. Fotograf si tedy může zaostřit na určitý objekt až po vyfocení fotografie.
Aparáty mají 8 - 16 GB velkou paměť a prodává se k nim program, který umožní upravovat fotografie v počítači. Je zatím určen jen pro platformu Apple. Fotografie lidé budou moci ukládat na server Lytro.om, nebo je sdílet na Facebooku.
Foto: Lytro.com
David Slížek
20. 10. 2011 13:35

Digitální fotoaparáty zřejmě čeká revoluční změna. Americká firma Lytro představila přístroj, který převrací způsob, jak dnes při focení postupujeme. Aparát Lytro nejdřív snímek vyfotí a až poté si fotograf může podle libosti určit, na který předmět na fottografii zaostří. Lytro pracuje na principu tzv. light field technologie a podle prvních ohlasů má potenciál obrátit trh s fotoaparáty vzhůru nohama. Netradiční je už jeho design.

 

Právě se děje

Další zprávy