Kia rozpíná křídla nad Slovenskem

Aktuálně.sk
7. 12. 2006 14:30
Žilina - Jihokorejské automobilce Kia se na Slovensku tak zalíbilo, že postaví vedle montovny další závod. Tentokrát na motory. Uvnitř: SOUVISLOSTI
Kia na Slovensku
Kia na Slovensku | Foto: Reuters

Stát by měl blízko nové továrny, kterou si automobilka zřídila kousek od Žiliny. Motory z nové linky by měly putovat i do moravských Nošovic, kde by měl stát závod firmy Hyundai.

"V prvním nebo ve druhém čtvrtletí příštího roku začneme stavět novou továrnu na motory v Žilině. Vyrábět by měla začít na konci roku 2008," uvedl prezident Kia Motors Slovakia In-Kyu Bae.

Mluvčí firmy ale dodal, že zatím není jisté, zda půjde o celou noevou továrnu, nebo jen o rozšíření stávajících budov.

Podle něj výroba zvýší potenciální kapacitu závodu na motory v Tepličce nad Váhom na 500 až 600 tisíc kusů ročně ze současných 300 tisíc kusů.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Miliardovou investici automobilky ale stejně jako v Česku provází komplikace.

Nejviditelnějším problémem byl výkup pozemků pro závod. Dodnes se ho prý nepodařilo zdárně vyřešit. Kia si vybrala Slovensko mezi dalšími uchazeči, kterými bylo Maďarsko, Polsko a Česko.

Spory o pozemky řešila policie, vláda i soudy

V dubnu roku 2004 byl položen základní kámen a za dalších šest měsíců se už začalo stavět. Zároveň se ale objevily problémy s výkupem pozemků pro nový závod. Část majitelů půdy se se státem delší dobu dohadovala o ceně.

Do vleklého sporu zasáhla policie i soudy. Stát ale nakonec vlastníkům ustoupil. Podle některých zdrojů ale část původních majitelů ještě stále nemá doplacenou cenu, na které se dohodli se státem. A chystají protestovat přímo u fabriky.

Foto: Aktuálně.cz

Navíc prý dle některých médií Kia spouští sériovou výrobu u Žiliny bez kolaudace lakovny a čističky odpadních vod. Povolení na provoz těchto objektů je v přípravě. Automobilka odmítá tuto kauzu komentovat. V minulosti argumentovala tím, že za to může stát, který pozdě odevzdal pozemky pro závod.

Kia přitom už v minulosti dostala pokutu 1,2 milionu korun zato, že stavěla bez povolení lisovnu, svařovnu i lakovnu.

Práce pro tisíce lidí

V závodě zatím pracuje asi 1600 lidí. V příštím roce by měl ale počet stopnout až k 2200, cílový stav pro rok 2009 jsou tři tisíce. O práci se zatím ucházelo asi 20 tisíc zájemců.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Slovenská Kia bude vyrábět tři modely. První by měl být přímou konkurencí Škody Octavie či Opelu Astra. Ponese název Kia cee´d.

V roce 2007 přibude sportovně-užitkový vůz Sportage. Třetí model je zatím zahalen tajemstvím.

 

Právě se děje

Další zprávy