Heathrow a spol. do španělských rukou

ČTK, eko
6. 6. 2006 11:22
Londýn - Španělská stavební skupina Ferrovial vylepšila svou nabídku na převzetí britské letištní společnosti BAA.

Španělé nakonec vylepšili svůj návrh na celkovou sumu 10,3 miliardy liber (424 miliard korun).

Britské letištní společnosti se tento návrh velmi zamlouvá.

Ferrovial nabídla vyplatit akcionářům předního evropského letištního operátora 950,25 pence za akcii.

"Správní rada se domnívá, že nabídka na této úrovni znamená pro BAA atraktivní cenu," uvedla BAA.

Investiční banka Goldman Sachs, která má o BAA také zájem, však ráno uvedla, že její skupina přišla s návrhem zaplatit za akcii BAA 955,25 pence. Banka uvedla, že svou pozici bude podle situace přehodnocovat. Podle zdrojů je ve skupině například pojišťovna AIG, kanadský fond Borealis nebo australská Colonial First State.

Ferrovial nejprve v únoru nabídla za BAA 810 pencí a minulý měsíc 900 pencí, obojí provozovatel londýnského Heathrow a dalších letišť odmítl jako nedostatečné.

Dnešní obrat je výrazem obav z toho, že konsorcium kolem Goldman Sachs by po převzetí BAA tuto společnost rozdělilo, řekly agentuře Reuters informované zdroje.

Evropská letiště přitahují zájem investorů díky dlouhodobým prognózám, podle nichž se objem letecké dopravy v Evropě do roku 2020 zdvojnásobí na dvě miliardy cestujících. Rostoucí přeprava zvýší příjmy z letištních poplatků a z podnikání na letištích. Navíc příležitostí ke koupi velkých evropských letišť je málo.

BAA provozuje sedm britských letišť včetně londýnských uzlů Heathrow, Gatwick a Stansted. Má také dlouhodobý kontrakt na provozování budapešťského letiště a vlastní podíly na letištích v Austrálii a USA.

 

Právě se děje

Další zprávy