Francie sníží daň z benzinu, ale jen málo a dočasně

ČTK ČTK
22. 8. 2012 14:22
Uvedl to předseda vlády Jean-Marc Ayrault
Pohonné hmoty. Ilustrační foto
Pohonné hmoty. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Paříž - Francouzská vláda sníží daň z benzinu, aby zmírnila negativní dopady stoupajících cen na francouzské domácnosti. Uvedl to předseda vlády Jean-Marc Ayrault. Upozornil ale, že snížení daně bude malé a dočasné.

Další podrobnosti o plánovaném kroku a jeho možných dopadech na státní rozpočet premiér neposkytl. Francie nyní podobně jako řada dalších evropských zemí zápasí se slabou ekonomikou a vysokým veřejným dluhem, upozornila agentura AP.

Vláda nyní podle premiéra čeká na páteční zprávu o vývoji cen pohonných hmot a na setkání s představiteli ropného průmyslu v příštím týdnu. Teprve poté představí konečnou podobu plánu na snížení daně.

Průměrná cena benzinu ve Francii se koncem minulého týdne vyšplhala na 1,58 eura (téměř 40 Kč) za litr, zhruba polovinu tvoří daně. Podle výpočtů Svazu ropného průmyslu by snížení daně o 0,01 eura na litr připravilo rozpočet o 500 milionů eur (12,5 miliardy Kč) za rok.

Se stoupajícími cenami pohonných hmot se potýkají spotřebitelé i v dalších evropských zemích. O snížení spotřební daně se hovoří i v Česku, v červenci například podali poslanci Věcí veřejných návrh na snížení spotřební daně z nafty o dvě koruny za litr. Vláda s tím nesouhlasí a se snížením daní nepočítá.

 

Právě se děje

Další zprávy