EU zakáže vývoz masa i mléka z Velké Británie

čtk
6. 8. 2007 13:14
Na vině je kulhavka a slintavka

Brusel - Vývoz čerstvého masa, živých zvířat a mléčných produktů z Británie bude kvůli výskytu slintavky a kulhavky prozatím zakázán z celé Británie.

Sdělil to dnes mluvčí Evropské komise Philip Todd. Komise tento zákaz vydá podle mluvčího ještě dnes, i přesto, že tentýž zákaz vydala již sama Británie. Virus nemoci se v Británii na konci minulého týdne objevil poprvé po šesti letech na farmě v jihoanglickém hrabství Surrey.

Evropská komise již o víkendu částečně zakázala vývoz britského masa do ostatních zemí Evropské unie. Británie však už v první reakci na propuknutí nemoci na farmě sama zakázala veškeré exporty chovných zvířat, masa a mléka ze země i pohyb chovných zvířat na svém území.

Londýn postupuje správně

Mluvčí komise dnes vyjádřil nad postupem Londýna spokojenost. Další opatření podle něho EU plánuje po středeční schůzce unijních veterinárních expertů.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

"Hlavním prvkem (rozhodnutí Bruselu) bude ustavení oblasti vysokého rizika, z něhož se nebude moci exportovat hovězí dobytek, ovce a kozy. Nebude se moci vyvážet ani čerstvé maso a mléko," řekl mluvčí Todd. Komise ve shodě s britskými úřady označila za oblast vysokého rizika celé území Británie.

Britské úřady nyní šetří laboratoře v jižní Anglii blízko postižené farmy, zda z nich neunikl virus slintavky a kulhavky. Veterinární experti zjistili, že kmen viru zachyceného na farmě u Wanborough byl stejný, s jakým se pracovalo v blízké laboratoři, která vyrábí vakcíny proti této nemoci. Laboratoře zatím pochybení nepřipouštějí.

Slintavka a kulhavka se objevila v Británii poprvé od roku 2001, kdy se v zemi muselo kvůli obrovské epidemii této nemoci porazit kolem 6,5 milionu kusů zvířat. Tehdejší epidemie stála britské hospodářství odhadem 12 miliard eur (přes 320 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy