EU se brání americké modifikované rýži

red eko, ČTK
24. 8. 2006 9:10
Brusel - Dovozci rýže z USA musí prokázat, že jejich výrobky neobsahují geneticky modifikovanou rýži. Ta byla nalezena i v běžných sáčcích, aniž by o tom výrobce informoval.
Foto: Reuters

Ve výrobcích firmy Bayer CropScience totiž byla nalezena geneticky modifikovaná (GM) rýže, která nebyla schválena pro evropský trh. Navíc její stopy byly nalezeny v "běžné" rýži, tedy takové, která by GM organizmy neměla obsahovat vůbec.

"Evropská komise dnes přijala rozhodnutí vyžadující, aby dovozy dlouhozrnné rýže z USA byly opatřeny certifikátem potvrzujícím, že neobsahují nepovolenou GMO rýži LL Rice 601," uvedl mluvčí komise Phillip Tod.

Na evropský trh tak budou moci vstoupit z USA jen dodávky rýže otestované akreditovanou laboratoří. Rozhodnutí v pátek posoudí výbor expertů 25 zemí EU.

Omezení, ale bez zákazu

Evropská komise se tak nezachovala jako Japonsko, které po informaci z USA minulý týden dovoz dlouhozrnné americké rýže zakázalo.

Foto: Aktuálně.cz

První geneticky upravená odrůda rýže je odolná vůči pesticidům, pěstuje se zatím jen v USA a na jejím vývoji a prodeji se velkou měrou podílí německá společnost Bayer. Zákaz dovozu rýže do EU požadovali ekologičtí aktivisté v čele s Greenpeace.

Americké úřady, které o nálezu GMO v běžných dodávkách informovaly na konci července, zdůraznily, že u příslušné geneticky upravené rýže nelze mluvit o nějakých rizicích pro zdraví nebo životní prostředí, komise EU však zůstala opatrná.

Bouře v láhvi

Vědci i mezinárodní organizace jako WHO se shodují, že GMO potraviny neznamenají pro zdraví žádné nebezpečí, naopak jsou těmi nejpřísněji prověřovanými produkty. V Evropě však jsou tyto potraviny pod vlivem ekologických kampaní u značné části spotřebitelů nadále nepopulární a některé státy jejich pěstování zakazují.

Foto: Reuters

EU loni dovezla z USA asi 300 tisíc tun rýže, z toho z 85 procent dlouhozrnného typu. Žádná geneticky modifikovaná rýže zatím pro trh EU schválena není.

Rýži LL Rice 601 nyní prověřuje americká potravinářská
inspekce a ministr zemědělství USA Mike Johanns dnes uvedl, že testy, které
umožní tuto rýži prodávat, budou hotovy již do konce tohoto týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy