EK brojí proti kouření. Zvýší minimální daň na 63 pct.

djl
16. 7. 2008 14:10
Kuřáci balených cigaret a dýmek již nebudou zvýhodněni
Foto: Jaroslav Jiřička

Brusel - Evropská komise navrhla zvýšení minimální daně na tabákové výrobky. Ta by měla vzrůst z 57 procent na 63 procent. Minimální výnos daně z jedné tisícovky cigaret tak stoupne ze současných 64 eur na 90 eur v roce 2014.

Případné schválení se dotkne 11 zemí Evropské unie, zbylé země mají již dnes minimální sazbu daně vyšší. Komise návrh zveřejnila na svých stránkách.

"Tento návrh podpoří evropskou politiku proti kouření a pomůže snížit rozdíly v cenách cigaret uvnitř EU. Zabrání se tak výletům za hranice cíleným za nákupem cigaret, což ochrání hospodářství jednotlivých států," zdůvodnil návrh zvýšení daňové taxy László Kováče, komisař pro daně a celní unii.

Návrh směrnice zároveň omezuje možnosti obcházení jejího znění. V mnohých státech Unie je totiž umožněna výjimka z daně pro necigaretové tabákové výrobky.

Cigarety, které si kuřáci balí sami, kouření tabáku v dýmkách a další způsoby konzumace tabáku tedy v některých zemích vychází až o 30 procent levněji než kouření cigaret.

Komise tak reaguje na statistiky, podle nichž díky zdražování cigaret jejich spotřeba od roku 2002 o desetinu klesla, zatímco spotřeba tabáku se naopak zvýšila.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy