Nebudu čekat na poslance, má hospoda je bez kouře

Martina Macková
1. 6. 2008 21:55
Nekuřácká restaurace v Rakovníku funguje dva měsíce
Od dubna se v restauraci Bezděkov nekouří. Počet hostů vzrostl o třicet procent, odhaduje majitel.
Od dubna se v restauraci Bezděkov nekouří. Počet hostů vzrostl o třicet procent, odhaduje majitel. | Foto: Ondřej Besperát

Rakovník - Pan Somol není z těch, co by trpělivě čekali, až se politici rozhodnou. Je podnikatel a rozhodl se riskovat. Dnes má nekuřáckou hospodu v Rakovníku.

Poslanci se už dlouhé měsíce dohadují, zda zakázat kouření v restauracích tak jako jiné evropské země.

Zákon, který by to měl rozlousknout, nakonec nebude schvalovat ani na schůzi, která začíná v úterý a je poslední do podzimu.

Obrat: Poslanci chtějí povolit kouření všude

Nový návrh: V hospodách budou kuřárny bez obsluhy

Vyjednával jsem se štamgasty

Vlastně se zachoval taky tak trochu jako politik. Začal od podzimu sbírat názory a podporu mezi štamgasty i náhodnými hosty a nakonec před koncem roku vyhlásil: Od Apríla se tady kouřit prostě nebude. Jeho nekuřácká restaurace je jediná v dvacetitisícovém Rakovníku.

„Víte, co si já myslím o poslancích? Nebudu to ani říkat…A když jsme se o tom, jak řeší kouření bavili s chlapama, říkali mi někteří sami, udělej to. Hecovali mě. Jiní zase: To nám neuděláš. Nakonec ale stejně nikdo nevěřil, že to vyhlásím. Někdo ale musí být první," říká majitel restaurace Bezděkov Milan Somol.

Jednoduše jsem vyhlásil jsem, že bude rychlejší jak poslanci. Rychlost ale doprovázel strach. „Nevěděl jsem, co to udělá s lidmi. I když jsem mluvil snad se všemi, co pravidelně chodí a byly to ostré debaty. Nakonec jsem to riskl."

A výsledek? „Chodí k nám víc lidí než před zákazem. „Kuřáci chodí dál a bez problémů si chodí zakouřit ven. Postavil jsem jim tam stůl, označil jim jejich koutek. Měl jsem i nouzovou variantu, že se vrátím ke kuřácké, ale teď? Už nikdy," dodává Somol.

Nechodí jen Robert

Jeho restauraci, kde čepuje několik druh piv se o třicet procent zvedla návštěvnost. „Mám z toho sám radost. Čekal jsem problémy, bylo to hladké. Možná proto, že jsem první? Možná jsem vystihl dobu nebo se nakonec ukazuje, že to vadilo většině hostů, kdoví," přemítá podnikatel.

Milan Somol, majitel restaurace Bezděkov.
Milan Somol, majitel restaurace Bezděkov. | Foto: Ondřej Besperát

Do jeho restaurace začaly přicházet celé rodiny s dětmi a štamgasti neodešli jinam. Až na jednoho. „Ano, nechodí jen Robert. Ten řekl jasně: Když to zakážeš, už nepřijdu. A opravdu. Bral to jako omezování osobní svobody. A trucuje. Je to ale volba, ať si každý vybere," míní hostinský.

Na varianty, které poslanci nyní probírají ve výborech a pohybují se od absolutního zákazu po volnou volbu majitele, má ale podnikatel překvapivý názor. „Měli by nechat hostinským volbu. Jsem proti absolutnímu zákazu," říká Somol.

Prodáváme cigarety, ale nekouříme

U stolku rakovnických štamgastů je už v podvečer plno, přestože je venku hic a většina hostů využívá výhod zahradní restaurace a grilovaných specialit. „Já jsem od prosince přestal kouřit. Ten zákaz nemá chybu. Chtěl jsem to zkusit. Když on zakáže kouřit, já přestanu," říká jeden z místních pravidelných hostů Luděk Jirka.

Výčepní Radek Tvrz je kuřák. V nekuřácké hospodě kouří míň, než dřív.
Výčepní Radek Tvrz je kuřák. V nekuřácké hospodě kouří míň, než dřív. | Foto: Ondřej Besperát

„Je to velká výhoda, nikdo na mě nepozná, že jsem byl vlastně celý večer v hospodě. Nesmrdím hospodou, jak se říká," míní další ze štamgastů František Krůta. „Když se člověk rozhoduje, do které hospody půjde, není to jen o kouření. Jde přece taky o to, jaké se kde točí pivo," dodává.

Výčepní Radek Tvrz je kuřák. Dřív si často zapálil, když dotáčel půllitry, dnes je vše jinak. Za cigaretou musí ven nebo „tajně" do skladu. „Kouřím daleko méně než dřív. Nestíhám to. A taky nemám tak chuť, když tady nikoho nevidím kouřit," přiznává a jeho ruce kmitají. Tu posadí čisté sklenice k pípě, tam prodá hostům cigarety.

Hospoda pana Somola je sice nekuřácká, cigarety ale hostům prodává. A tržby za ně neklesly.

„Jo, je to vlastně dobrý. Ušetřím za cigarety, když kouřím méně. Ale nepřestanu. Když jdu po práci na pivo, tak si k němu zapálím. A jde jedna za druhou. Samozřejmě jinde než tady," přizná bez okolků číšník.

Přežijeme

V létě se na zahrádce kouří snadno. Jak to bude v zimě se uvidí.
V létě se na zahrádce kouří snadno. Jak to bude v zimě se uvidí. | Foto: Ondřej Besperát

Pan Somol je optimista. A taky odnaučený kuřák. „Ne, to tam nepište. Lidi si budou pak myslet, že jsem to udělal kvůli sobě. Ale není to tak. Vážně to většině klientů vadilo," říká.

„A já jsem před pár lety investoval do filtrace vzduchu sedmdesát tisíc korun. Teď ji už nepouštíme. Není třeba. Peněz ale nelituju," dodává.

„Další zimu bychom měli nějak zvládnout. Mám už nachystané pro kuřácký koutek topidlo. Nemůžu přece osolit kuřáky úplně."

Čtěte také: Chcete přestat kouřit? Pojišťovna to zaplatí

 

Právě se děje

Další zprávy