Draghiho plán je pokoušení ďáblem, říká šéf Bundesbanky

ČTK ČTK
19. 9. 2012 9:57
Jens Weidmann brání své právo na vyjádření názorů na protikrizové kroky ECB
Foto: Reuters

Frankfurt - Šéf německé Bundesbanky Jens Weidmann brání své právo na vyjádření názorů na protikrizové kroky Evropské centrální banky (ECB), s nimiž nesouhlasí. V minulých dnech nepřímo kritizoval nový plán nákupů státních dluhopisů a tištění peněz, které je s ním spojeno, přirovnal k pokoušení ďáblem z Goetheovy hry Faust.

Weidmann v projevu na konferenci ve Frankfurtu řekl, že pro důvěru veřejnosti k centrálním bankám je důležité, aby jejich činitelé "veřejně zdůvodňovali své kroky". Odmítl tak kritiku německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který minulý týden v novinovém rozhovoru prohlásil, že ho znepokojuje veřejná forma diskuse představitelů ECB o novém programu nákupů dluhopisů. Weidmanna se proti Schäublemu v pondělí zastala kancléřka Angela Merkelová.

Weidmann během projevu poprvé udělal narážku na nový program nákupů dluhopisů, který má snížit uvěrové náklady silně zadlužených členů eurozóny a zabránit šíření dluhové krize. Naznačil, že tyto kroky mohou podkopat nezávislost ECB a vyvolat inflační tlaky.

"Nezávislost v měnové politice a správně fungující kompas centrálních bankéřů namířený na měnovou stabilitu jsou nezbytnými, i když nikoli postačujícími podmínkami pro udržení kupní síly peněz a tudíž i důvěry lidí," řekl šéf Bundesbanky.

Sám voják v poli

Proti plánu ECB nakupovat státní dluhopisy ohrožených zemí eura se Weidmann vyjadřoval pomocí citátů z klasické literatury, jak má podle agentury AP často ve zvyku. Pomoc centrálních bank vládám označil za "sladký jed" a popisoval, jak Mefisto přesvědčí císaře, aby si nechal u Fausta natisknout papírové peníze. Těmi svou říši sice dočasně zachránil před úpadkem, poté ale všechno zničila inflace.

"Ano, toto pokušení nepochybně existuje a v historii měnové politiky mu mnozí podlehli," řekl Weidmann. Obranou proti němu je podle něj nezávislost centrální banky na politické sféře.

Proti kurzu šéfa ECB Maria Draghiho se nejrozhodněji staví právě Weidmann, podle něhož opatření ECB hraničí s přímým financováním vlád, což by pro ECB mělo být tabu. Šéf německé centrální banky byl jediný, kdo hlasoval proti Draghiho plánu na posledním zasedání ECB na počátku tohoto měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy