Delta Air Lines může převzít podíl v britské Virgin

ČTK ČTK
20. 6. 2013 18:39
Se záměrem souhlasí Evropská komise i americké regulační úřady
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brusel - Evropská komise schválila americké letecké společnosti Delta Air Lines záměr převzít téměř poloviční podíl v britské společnosti Virgin Atlantic Airways. Prakticky souběžně daly americkému přepravci souhlas také regulační úřady ve Spojených státech. Delta by si díky transakci tudíž mohla upevnit postavení na transatlantických letech z londýnského letiště Heathrow.

Delta o plánu koupit 49 procent akcií Virgin Atlantic informovala v prosinci. Převzetí podílu zvažovala více než dva roky.

Podle Evropské komise budou aerolinky Delta a Virgin na trhu stále čelit dostatečné konkurenci, a to především ze strany leteckých přepravců British Airways a American Airlines. Brusel tedy není navrhovaným propojením nijak znepokojen.

Společný podnik musí schválit také americké ministerstvo dopravy, uvedla agentura Reuters.

Delta patří do globální aliance Sky Team, která zahrnuje také aerolinky Air France a 18 dalších přepravců včetně ČSA. Delta podíl ve Virgin kupuje od Singapore Airlines a zaplatí za něj 360 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Rozhodující podíl zůstane britskému miliardáři Richardu Bransonovi, který firmu v roce 1984 založil.

 

Právě se děje

Další zprávy