Dálnice Brno - Mikulov: Třetí největší nesmysl v Evropě

Tomáš Fránek
25. 2. 2008 16:30
Ekologové sestavili žebříček zbytečných projektů
Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Brno - Kontroverzní trasa dálnice R52 z Brna přes Mikulov do Vídně výrazně bodovala a získala bronz v evropském žebříčku velkých staveb, které získaly nebo chtějí získat peníze z evropských fondů.

Rozhodně ale není čím se chlubit. Projekt mikulovské trasy silnice R52 se totiž stal třetím nejnesmyslnějším projektem v rámci celé unie.

Žebříček za 550 miliard

Horší postavení už mají jenom dva polské projekty, zbytečná výstavba devíti spaloven netříděného komunálního odpadu a trasa dálnice Via Baltica přes unikátní mokřady u řeky Rospudy.

Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Motejl: Postup úřadů u dálnice do Vídně je neudržitelný

Žebříček nesmyslných projektů vypracovávají ekologické organizace z celé Evropy. Celkem se na žebříček dostala padesát akcí s rozpočtem 22 miliard eur (550 miliard korun), které financují evropské fondy nebo Evropská investiční banka.

Foto: Aktuálně.cz

Z Česka na žebříček kromě vídeňské dálnice dostaly stavby jako je rychlostní silnice kolem Prahy, silnice R55 na jihu Moravy, spalovna v Opatovicích nebo přesun brněnského nádraží z centra města.

Úřady v Česku trvají na výstavbě dálnice z Brna do Mikulova i přesto, že existuje levnější varianta vedení této silnice po dálnici D2 a obchvatem kolem Břeclavi k rakouským hranicím.

Levněji přes Břeclav

Podle dopravních studií je tato varianta levnější až o 30 miliard korun. Vláda už loni v září schválila usnesení podle kterého se mají obě varianty porovnat, zatím se ale stále pracuje na přípravě trasy přes Mikulov.

Postup státu už proto ostře kritizoval veřejný ochránce práv Otakar Motejl, dálnicí se zabývá také Ústavní soud.

Evropská komise už kvůli sporům o trasu silnice R52 odmítla dát peníze na stavbu dálnice na rakouské straně hranice.

Foto: Ondřej Besperát
Souvislosti:
EK: Posuďte znovu trasu R52, zaplatíme

Ekologické organizace žebříček nesmyslných evropských staveb zveřejnily  na stránce bankwatch.org.

Seznam obsahuje 16 nepotřebných spaloven netříděného komunálního odpadu, 14 dálnic poškozující zdraví lidí a krajinu a také sedm sporných projektů velkých přehrad.

 

 

Právě se děje

Další zprávy