Čeští motoristé prožívají levnou sezónu

Dušan Klimeš
6. 8. 2007 11:30
Pravidelné zdražování nepřišlo

Praha - Letní sezóna znamená zpravidla nápor na peněženky motoristů. Letos se ale po celé prázdniny ceny pohonných hmot téměř nezměnily, v uplynulém týdnu dokonce klesly o téměř deset haléřů.

Zatímco "standardní" léto přináší vysokou poptávku po benzínu a naftě a následný růst i o několik korun, letos je situace jiná.

Ceny rostly od konce ledna až do května. Pak se zastavily několik desítek haléřů nad třiceti korunami, kde zůstaly dodnes. A tak se v Česku průměrně čepuje dle údajů firmy CCS za 30,55 haléřů.

Přitom loni touto dobou již ceny benzínu vystoupaly nad 31 koruny a útočily i na hranici 32 korun za litr u Naturalu 95.

Před dvěma lety, po ničivém hurikánu Katrina, stál benzín dokonce 33 korun.

Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl.
Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl. | Foto: BASF

OPEC zachraňuje ceny

Ale situace na trhu s ropou je nyní velice napjatá a dá se čekat, že nedávný růst ceny barelu na historická maxima se časem projeví i u českých čerpacích stanic.

Kvůli nejistým dodávkám z Nigérie a bezpečnostním otázkám kolem íránského jaderného programu se barel ropy obchodoval za téměř 79 dolarů, což je dokonce více než v období po ničivém hurikánu Katrina, který zničil důležitá ropná pole u pobřeží USA.

A hurikány jsou zatím další neznámou při budoucím vývoji ropy.

Přesto se ale podařilo zažehnat nebezpečí, že by se ropa přehoupla přes osmdesát dolarů a dále rostla.

Kartel zemí vyvážejících ropu totiž překvapivě rychle zvýšil svoji produkci. Díky tomu nyní obchodníci na světových trzích obchodují barel kolem 75 dolarů a tato cena dále klesá.

 

Právě se děje

Další zprávy