Cena ropy je na novém světovém rekordu

Red eko
1. 8. 2007 16:49
Barel stojí 78,71 dolarů
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Londýn/New York - Zpráva o nečekaně prudkém propadu zásob ropy ve Spojených státech vytlačila dnes odpoledne světovou cenu ropy na nový rekord.

Americká lehká ropa po zprávě zdražila o půl procenta na 78,71 dolaru za barel a překonala dosavadní maximum 78,40 USD z loňského 14. července.

Cena se zvyšovala stabilně již několik týdnů. Důvodem je především přetrvávající nejistota ohledně dodávek z Nigérie. Tamní povstalci dokonce útočí na ropná zařízení zahraničních firem a unášejí jejich zaměstnance.

Proto se světové trhy nemohou spolehnout na export z této země.

Svoji roli hraje i Írán. Ten stále trvá na pokračování svého jaderného programu. To se nelíbí západní Evropě ani USA a hrozí ekonomickými sankcemi. Ty by vedly k odvetě ze strany Íránu a omezení exportu ropy.

Nejistá budoucnost

Analytici se přesto přou, co bude nyní. Jedni spoléhají na to, že cena poklesne. Předpokládají, že ceny jsou tak vysoko především kvůli spekulativním nákupům obchodníků.

Druhá skupina naopak vidí situaci pesimisticky. Vychází z toho, že bude nyní záležet především na kartelu zemí vyvážejících ropu OPEC a na tom, zda se rozhodne zvýšit produkci, aby doplnil chybějící zásoby.

Kroky kartelu jsou ale často nejasné a překvapivé.

Přesto světlo naděje tkví v tom, že před několika dny představitelé OPEC prohlásili, že "férová" cena je podle nich mezi 60 a 65 dolary.

 

Právě se děje

Další zprávy