Majiteli Unipetrolu shořela velká část zisku

Red eko, čtk
15. 5. 2007 16:30
Unipetrol v Česku zisk zdvojnásobil

Varšava - Zisk největší polské rafinerské skupiny PKN Orlen v prvním čtvrtletí prudce klesl. Může za to velký požár na litevské rafinerii Mažeikiu.

Čistý zisk Orlenu, vlastníka Unipetrolu, se propadl na 49,2 milionu zlotých (v přepočtu 370 milionů korun) ze 347,7 milionu před rokem. To sdělila  společnost, která má v Unipetrolu 63 procent akcií.

Výsledek byl hluboko pod odhady analytiků, kteří podle agentury Reuters předpokládali zisk 317 milionů zlotých. Akcie společnosti na varšavské burze klesly o čtyři procenta.

Unipetrol Orlen zachraňuje

Analytici naopak podceňovali český Unipetrol, kterému předpovídali v prvním čtvrtletí zisk 1,08 miliardy korun. Výdělek petrochemického giganta se přitom podle mluvčí firmy Michaely Lagronové vyšplhal na částku 1,564 miliardy . To je meziroční nárůst o 99 procent. Ve stejném období loni vydělala 786 milionů korun.

Nejziskovější firmou celé skupiny byl v prvním čtvrtletí opět Chemopetrol, vykázal nárůst tržeb o 5,6 procenta na 8,9 miliardy korun a zisk mu vzrostl o 19,6 procenta 1,1 miliardy korun.

Foto: Reuters

Tržby celé firmy v letošním prvním čtvrtletí přesáhly 20 miliard, což je mírně lepší výsledek než loni. "K dobrým hospodářským výsledkům v prvním čtvrtletí přispěla mírná zima, stabilní cena ropy, příznivý kurz koruny k dolaru a růst petrochemických a
rafinérských marží," řekl novinářům generální ředitel firmy Francois Vleugels.

Unipetrol má podle něj také šanci dospět k dohodě ve sporu se společností Agrofert. Soudce dal oběma společnostem možnost se dohodnout do konce května, v opačném případě by pokračovalo soudní řízení. Vleugels však věří, že se obě firmy dohodnou.

PKN není v Polsku sám

Po požáru v Mažeikiu, který nadlouho omezil produkci rafinerie, utrpěl litevský podnik ztrátu 334 milionů zlotých. PKN začala přitom právě nyní zahrnovat loni koupenou Mažeikiu do svých výsledků. ..

Tržby PKN meziročně vzrostly o 27 procent na 13,76 miliardy zlotých. Zasloužily se o to zvýšené marže rafinerské a petrochemické výroby a silnější poptávka prudce rostoucí polské ekonomiky.

Také konkurenci Orlenu v Polsku klesají zisky. Druhé největší polské rafinerské skupině Lotos čtvrtletní výdělek spadl na 56 milionů zlotých ze 103 milionů před rokem.

Podle firmy to zapříčinily rovněž jako u PKN jednorázové faktory v podobě technických problémů rafinerie v Gdaňsku a požadavků na zvýšení rezerv. Tržby Lotosu klesly o pět procent na 2,55 miliardy zlotých.

"V obou případech byly výsledky mnohem slabší, PKN má ale mnohem vážnější problém," řekl agentuře Reuters analytik Flawiusz Pawluk z varšavské makléřské firmy WBK. "Ztráta Mažeikiu byla ohromující," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy