Česká firma v Pákistánu otevře důl a postaví elektrárnu

ČTK ČTK
14. 12. 2012 9:33
Celkově by mělo jít o investice v řádu desítek miliard korun, napsaly Hospodářské noviny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská inženýrská společnost Noen by měla na jihu Pákistánu otevřít uhelný důl a postavit uhelnou elektrárnu. Její vedení tento týden uzavřelo předběžnou dohodu s vládou pákistánské provincie Sindh. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny.

Celkově by mělo jít o investice v řádu desítek miliard korun.

"Tamní vláda chce vybudovat 5000 megawattů energetických zdrojů a mají spoustu uhlí," řekl deníku šéf firmy Noen Vladimír Jaroš.

Společnost Noen má vypracovat studii proveditelnosti, zajistit otevření dolu i výstavbu elektrárny o výkonu 200 až 400 megawattů, tedy středně velký energetický zdroj. Má stát v regionu Badin.

Firma se do Pákistánu dostala bez pomoci české ambasády. Potřebný kapitál dodá částečně vláda provincie a zčásti půjde o bankovní i exportní financování.

"Chceme, aby se na projektu co nejvíce podílely české firmy," dodal Jaroš. V Česku by se tak měly postavit důlní rypadla i technické součásti elektrárny, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

Společnost Noen působí na českém i mezinárodním trhu od roku 1997. Zaměstnává 90 projektantů a konstruktérů.

V Pákistánu zakázku nedávno získala také královéhradecká společnost Wikov Wind ze strojírenské skupiny Wikov Industry. V říjnu oznámila, že do země dodá 50 větrných elektráren za čtyři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy