Cestování opět zdražuje. Kvůli cenám ropy

hpv
31. 10. 2007 11:40
Aerolinky účtují více za palivové příplatky
Městečko Baška na ostrově Krk
Městečko Baška na ostrově Krk | Foto: Pavel Baroch

Praha - Cestování letadlem opět podraží. Kvůli ceně ropy se opět zvedají palivové příplatky k letenkám na charterových linkách.

Jako první zvedne v průběhu listopadu palivové taxy k ceně zájezdu cestovní kancelář Čedok. Ta kvůli rostoucí ceně ropy podle informací deníku Aktuálně.cz zvýší palivový příplatek asi o 200 korun na 1590.

K obdobnému kroku se chystá i Exim Tours. "Pokud se cena ropy v následujících deseti dnech nesníží, poplatky zvedneme. V tento okamžik ale nedokážu přesně odhadnout, o kolik bychom zdražili," říká Jan Koláčný, obchodní ředitel Exim Tours.

Podobně reaguje i Roman Fisek, majitel cestovní kanceláře Firo-tour. "Zabýváme se touto otázkou každý den. Nejpozději do konce týdne rozhodneme," uvádí. "CK Fischer pravděpodobně ke zdražení také přistoupí. Definitivní verdikt padne do pátku," říká Dan Plovajko, mluvčí CK Fischer.

V Evropě se zdražuje

České aerolinie zatím zdražení palivového příplatku na pravidelných linkách neoznámily. "Situaci monitorujeme. V případě, že společnost přistoupí ke změnám ve výši palivového příplatku, budeme o této změně informovat," uvedla Daniela Hupáková, mluvčí ČSA.

Vzhledem k enormnímu růstu cen ropy v posledních týdnech ke zdražení palivových tax přistoupily i někteří konkurenti Českých aerolinií. Například německá Lufthansa zvedla na dálkových spojích od 1. října příplatek o 5 eur na 67 eur. Na evropských linkách došlo k navýšení o 2 eura a činí 14 eur.

Konsorcium Air France/KLM největší evropský dopravce,  přidal v září k palivovým příplatkům k letenkám po Evropě jedno euro a na dlouhých letech pět eur. Pasažéři Air France tak nyní po Evropě platí 12 eur, a na dálkových spojích 63 eur. KLM pak vybírá 25 po Evropě a na dálkách 70 eur.

Ropa je přes 90

Výši palivového příplatku České aerolinie naposledy měnily letos v polovině června. Tehdy došlo po přechodném zvýšení k návratu taxy na původní úroveň, tedy 25 USD na středních tratích a 71 USD na dálkových linkách.

Cena ropy Brent za barel nedávno překonala hranici 90 dolarů. Od začátku roku tak cena ropy vzrostla o více než 60 procent. Analytici přitom očekávají, že cena černého zlata dále poroste.

 

Právě se děje

Další zprávy