Brusel opět řeší Google, rivalové napadli jeho hledání

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 2. 2010 15:00
Komise bude opět rozhodovat, zda je chování Googlu v pořádku

Brusel - Není to tak dávno, co jedno antimonopolní řízení s Googlem skončilo, a další se velmi pravděpodobně rozběhne.

Evropská komise prověřuje, zda tato internetová společnost nezneužívá svého dominantního postavení na trhu.

Brusel se do vyšetřování pustil na základě stížnosti dvou konkurenčních společností. Ty podezřívají Google, že upravuje výsledky vyhledávání na internetu, aby hájil své obchodní zájmy. Tím podle nich zneužívá svého devadesátiprocentního podílu mezi vyhledavači. Stížnost podaly britský server porovnávající ceny na internetu Foundem a francouzský právní server eJustice.fr.

"Přeměňují zdánlivě nestranný vyhledávač v nepředstavitelně silný marketingový kanál," tvrdí výkonný ředitel Foundemu Shivaun Raff.

Pokud by vyšlo najevo, že mají stěžovatelé pravdu, hrozila by Googlu obrovská pokuta ve výši až 2,4 miliard dolarů, což je více než deset procent ročních zisků společnosti. To ale není všechno. Podle listu Daily Telegraphu leží eurokomisařům na stole ještě minimálně jedna stížnost.

Německému vyhledávači zboží Ciao!, který provozuje jeden z hlavních konkurentů Googlu, společnost Microsoft, se nelíbí způsob, jakým Google prodává reklamu.

Evropská komise potvrdila, že již obdržela několik podnětů a stížností, ale odmítla, že už by začala nějaký z konkrétních případů oficiálně vyšetřovat.

Analytici soudí, že je nepravděpodobné, že by komisaři udělili nejvyšší možnou pokutu, ale zároveň upozorňují, že jsou podobné stížnosti vodou na mlýn Evropské komisi, která má na Google dlouhodobě spadeno. Bruselu se jednoduše nezamlouvá, že na evropském trhu působí takto vlivná firma, jež navíc neustále sílí.

 

Právě se děje

Další zprávy