Brown hrozí: zatočte s igelitkami, nebo je zdaním

Redakce EKO, Reuters
29. 2. 2008 18:00
Britský premiér vyhrožuje obchodním řetězcům zákonem
"Dal jsem jasně najevo, že je čas skončit s igelitkami jednou provždy," prohlásil Brown.
"Dal jsem jasně najevo, že je čas skončit s igelitkami jednou provždy," prohlásil Brown. | Foto: Reuters

Londýn - Ochranu životního prostředí bere britský premiér Gordon Brown vážně. Supermarketům položit nůž na krk. Do roka přijdete s novým řešením, nebo budou vaše igelitky zdaněny.

Ročně se v Británii údajně rozdá 13 miliard plastových tašek, což je asi 800 na každou rodinu. Většina z nich přitom po pár minutách mizí v odpadkových koších.

Přišel čas zatočit s igelitkou

"Jsem přesvědčen, že potřebujeme reagovat, a teď je ten správný čas," prohlásil Brown v rozhovoru pro deník Daily Mail. "Nebereme to na lehkou váhu. Vliv na životní prostředí je obrovský, a proto je třeba na to reagovat."

Foto: Tomáš Adamec
Obchodní řetězce v Česku a ekologie:
Tesco inovovalo. Na nákupy bude nová ekotaška
Eko tašky zabraly. Na zákazníky se chystají novinky
Místo igelitek zdarma nabídnou supermarkety ekotašky 

Ve čtvrtek přitom společnost Marks & Spencer ohlásila, že za každou igelitovou tašku u nich vydanou zaplatí zákazník pět pencí, které budou investovány na opravu parků a dětských hřišť.

Dohodu se supermarkety přitom podepsal již loni. Žádal zvýšení obsahu recyklovaného materiálu v taškách a snížení jejich počtu. Ani to ale nebylo dost.

"Dal jsem jasně najevo, že je čas skončit s igelitkami jednou provždy," napsal nedávno.

Daně a poplatky zavádí řada zemí

"O totéž se snaží i další země jako Irsko, Austrálie nebo Dánsko. Část Ameriky a Indie zase bojuje s množstvím odpadu," dodal.

V sousedním Irsku platí daň na plastové tašky od roku 2002 a podobně je tomu také v Dánsku, Belgii a Švýcarsku. Naopak v Německu a Nizozemsku za ně platí sami zákazníci.

Itálie prodej tašek zpoplatnila před deseti lety a v roce 2010 budou muset z obchodů zmizet úplně. A s igelitkami se pomalu loučí i Čína, která od června obchodům zakáže jejich rozdávání zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy