Boeing nestihne dodat Dreamliner. Napodobí Airbus?

dkl
11. 10. 2007 12:00
Kupci musí minimálně půl roku počkat
Boeing 787 Dreamliner při oficiálním představení.
Boeing 787 Dreamliner při oficiálním představení. | Foto: Boeing

New York - Světoví výrobci letadel se stále častěji potýkají se zpožděním dodávek nových letadel. Po Airbusu musel i Boeing připustit, že jeho vlajková loď 787 Dreamliner nebude včas.

Dle současných odhadů si kupci počkají minimálně o půl roku víc a první letoun bude dodán nejdříve v listopadu či prosinci roku 2008.

Důvodem zdržení jsou problémy při výrobě. Polovina materiálů, které jsou u letadla použity, je z uhlíkových vláken. Jejich výroba je ale složitá a zabere více času.

Boeing se tak dostává do podobných problémů jako jeho evropský rival Airbus. Jeho projekt největšího komerčního letadla světa A380 se zpozdil o celé dva roky. To firmě způsobilo miliardové ztráty a nyní musí projít hlubokou restrukturalizací a snižováním nákladů.

Zisk si udržíme

Novinky z výroby Boeingu okamžitě zasáhly akcie leteckého giganta. Akcie poklesly o 2,7 procenta.

A to přesto, že firma okamžitě oznámila, že pozdější dodání nebude mít přímý dopad na zisk.

V oficiálním oznámení Boeing dodal, že "hluboce lituje zpoždění" a že chce úzce spolupracovat se svými zákazníky, aby minimalizoval negativní dopad.

"Jsme velmi zklamáni změnami v plánech, které jsme museli zveřejnit," řekl dle BBC Jim McNerney, šéf firmy.

První let Dreamlineru je tak očekáván na jaře příštího roku.

První za dvacet let

Zákazníci Boeingu reagovali velmi opatrně. Japonské aerolinky All Nippon Airways, které dostanou letadlo jako první, se nechaly slyšet, že neočekávají "velký dopad" na svůj byznys.

Dreamliner, první zcela nový model Boeingu od roku 1995, byl představen v červenci tohoto roku.

Jde o jediné velké komerční letadlo, které je z valné části postaveno z uhlíkových vláken, a nikoli hliníku. K tomu je označováno za nejekologičtější letoun všech dob.

 

Právě se děje

Další zprávy