Americké firmy zelenají. Důvod? Drahá ropa.

Dominik Jandl
3. 5. 2008 10:00
Zisky jim mají zachránit úsporné a šetrné technologie
Foto: Ludvík Hradilek

New York - Průmyslové společnosti ve Spojených státech výrazně zvýšily své investice do ekologicky šetrných a úsporných technologií.

Snaží se tak mírnit dopady drahé ropy, která jim výrazně snižuje zisky. Cena ropy totiž jen za několik posledních měsíců vyskočila o 20 procent.

"Cena ropy přesahující 116 dolarů za barel je závratná," řekl Donald Young, mluvčí International Facility Management Association.

Například společnost W.W. Grainger's spravující výrobní prostory firmám různých velikostí uvádí, že u jejích zákazníků výrazně vzrostl zájem o úsporná osvětlení, vysoce efektivní vodovodní zařízení včetně baterií a toalet s nízkou spotřebou vody.

Foto: Skysails
Čtěte také:
Nákladní lodě dostanou plachty. Aby ušetřily palivo

Podle viceprezidenta pro prodej a marketing Patricka Davidsona je právě první rozhodnutí pro úsporné technologie klíčové.

"Nevšiml jsem si, že by zákazníci, kteří začali s úsporami, někdy tento trend vraceli zpět," zdůraznil dlouhodobost "zezelenání" Davidson.

"Zelené" není synonymem pro "drahé"

Jeho slova potvrzují i statistiky. Firmě za první kvartál letošního roku vzrostly náklady na úsporné technologie o plných 20 procent ve srovnání s prvním kvartálem roku minulého.Trend příklonu průmyslových společností k ekologickým technologiím potvrzují i výsledky dalších firem.

Mezi ně patří i Home Office Solutions Group dodávající zařízení a nábytek menším firmám. Prodej zelených produktů se "prudce zvyšuje", řekl její šéf Mark Levin.

"Úsporné technologie už neznamenají automaticky dražší," popsal Levin důvod změny smýšlení firem.

"Ekonomické propady donutí firmy přihlížet k úsporným ekologickým opatřením," vyjádřil se Michael Klein, skupiny klientů firmy Citigroup.

Úspory: Desítky až stovky milionů USD

Podle odborníků investice do úsporných technologií v budoucnu firmám ušetří velké obnosy úměrné příslušným investicím.

"Jednorázově firma sice vydá 20 milionů dolarů, za určitou dobu jí však nové technologie ušetří až 60 milionů dolarů," obhajuje podobné investice Matthew Zuck, manažer z AHA Socially Responsible Equity Fund.

Podle společnosti W.W. Gainger's jsou sice úsporné osvětlovací systémy dražší než ty klasické, náklady se však při jejich koupi v podobě úspor na energii vrátí zákazníkům již během devíti měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy