Airbus bude možná vyrábět letadla v Číně

Reuters, eko
5. 12. 2005 6:29
Toulouse – První montážní linka na Airbusy mimo Evropu by mohla vyrůst v Číně.

S vedením evropské firmy o tom při návštěvě obřího závodu Airbusu v Toulouse mluvil čínský premiér Wen Ťia-pao. A rovnou podepsal dohodu o vypracování realizační studie na továrnu v Číně. Tamní úřady teď budou půl roku ověřovat, zda by to bylo možné.

Ťia-paova návštěva Evropy začala právě v jednom ze dvou závodů Airbusu v Evropě a otevřela evropské firmě cestu k čínské zakázce na 150 letadel A320 v celkové hodnotě 9,7 miliard dolarů (asi 230 miliard korun).

Více o této obří zakázce ČTĚTE TADY.

Airbus naopak z Číny odebírá řadu součástek a už dříve se zavázal, že do pěti let zčtyřnásobí počet odebraných komponentů - v roce 2010 by to měly být dodávky za 120 milionů dolarů.

Nový velký Airbus pro olympijské hry

"Čína je trh, kde musíte rozhodně být," prohlásil šéf čínské pobočky Airbusu Laurence Barron po společné prohlídce nejnovějšího obřího letounu A380 určeného pro Singapore Airlines.

Jeden z šesti modelů A380 vyrobených letos je určený pro čínské aerolinie. V příštím roce do Číny tam poputuje každé páté letadlo, které společnost vyrobí. Pět těchto letounů, do kterých se ve dvou pater vejde až 555 pasažérů, si Čína koupila kvůli olympijským hrám.

Pro montáž v Číně menší stroje

"Vlajkovou lodí" Airbusu je však model A320 pro 107 až 185 cesujících. Tato letadla přinášejí firmě největší objednávky a největší zisky. A právě tyto stroje by se mohly začít sestavovat v Číně. "Airbus zatím má 30 procent čínské ,flotily' a doufáme, že toto číslo stoupne na 50 procent," řekl Barron.

Objednávky z Asie a od nízkonákladových dopravců výrazně pomáhají Airbusu i jeho konkurenci Boeingu čelit výpadku, který způsobily bankroty severoamerických aerolinek. Obě společnosti letos nejspíš budou mít rekordní tržby i přes obchodní spor kvůli dotacím.

 

Právě se děje

Další zprávy