Svaz průmyslu a dopravy uložil vládě šest nutných úkolů, premiér výzvu přijal

ČTK ČTK
10. 10. 2023 17:42
Svaz průmyslu a dopravy uložil vládě šest nutných úkolů, premiér výzvu přijal

Svaz průmyslu a dopravy na sněmu představil šest neodkladných úkolů, které by podle něj měla vláda Petra Fialy (ODS) zvládnout do konce mandátu za dva roky. Mezi úkoly je například zajištění dlouhodobě konkurenceschopné ceny energií pro český průmysl ve srovnání s okolními zeměmi, umožnění jednoduchého efektivního zaměstnávání pracovníků ze zahraničí či zajištění podpory daňovým odpočtům na výzkum a vývoj.

Prezident svazu Jan Rafaj symbolicky odstartoval odpočet 727 dní do sněmu v roce 2025, kdy svaz zhodnotí, co se v uplynulém volebním období podařilo. Premiér výzvu svazu přijal s tím, že je sportovec a rád vítězí.

"Vláda je právě přibližně v polovině svého mandátu, i proto jsme udělali bilanci její dosavadní práce. Ve spolupráci s členskými firmami Svazu jsme vládě představili prioritní úkoly splnitelné do konce volebního období v šesti oblastech, které jsou klíčové pro udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu, ale i pro jeho další rozvoj," uvedl Rafaj.

Jednotlivé body přítomným ministrům představili zástupci svazu v bloku pojmenovaném Konkurenceschopné Česko - čas na změnu. Kromě zajištění konkurenceschopnosti, zaměstnávání cizinců či daňových odpočtů na výzkum a vývoj chce svaz po vládě, aby podpořila klientský přístup finančních úřadů, zajistila aktivní pomoc firmám se zapojením do poválečné obnovy Ukrajiny či řešila kroky k zavedení eura.

 

Právě se děje

Další zprávy