Servery už si za rychlejší stahování nepřiplatí, operátory čekají přísnější pravidla pro připojení

ČTK ČTK
30. 8. 2016 16:40
Evropské operátory, včetně těch z Česka, čekají přísnější pravidla pro poskytování přenosu dat po internetu. Zákazníci by díky tomu měli získat rovnocenný přístup k obsahovým službám. V praxi to znamená, že texty, obrázky i videa by se z různých serverů měly stahovat stejně rychle.To doposud neplatilo, poskytovatelé si mohli připlatit za rychlejší přenos.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Evropské operátory, včetně těch z Česka, čekají přísnější pravidla pro poskytování přenosu dat po internetu. Zákazníci by díky tomu měli získat rovnocenný přístup k obsahovým službám. Vyplývá to z pokynů Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací BEREC pro oblast takzvané síťové neutrality. Řekl to mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Uživatelé se dosud v praxi setkávali s tím, že se jim obsah, tedy texty, obrázky nebo videa z různých serverů stahovaly rozdílnou rychlostí. Poskytovatelé obsahu si totiž u operátorů mohli zaplatit za rychlejší přenos.

"Pro zákazníky to bude znamenat garanci rovnocenného přístupu ke službám různých poskytovatelů obsahu. Větší společnost si již nebude moci zaplatit zvýhodnění svých služeb v síti operátora, což si ta menší dovolit nemohla. A pro operátory to bude znamenat přísnější pravidla pro poskytování služeb, na která bude ČTÚ dohlížet," uvedl Drtina.

Sankce za porušování principu síťové neutrality by do zákona o elektronických komunikacích měly být začleněny novelou, na jejímž návrhu pracuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy