Samsung končí s výrobou Galaxy Note 7. Přestaňte ho používat, baterie hoří i po opravě

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 10. 2016 17:13
Firma se rozhodla zastavit nejdříve prodej a poté i výrobu všech chytrých telefonů Galaxy Note 7. Majitelé telefonů je mají vypnout a přestat používat, dokud firma neprošetří nejnovější zprávy o vzníceních. Akcie jihokorejské společnosti reagovaly výrazným poklesem.
Jeden z mobilů po vznícení baterie.
Jeden z mobilů po vznícení baterie. | Foto: Reuters

Soul – Jihokorejský Samsung končí s výrobou svého chytrého telefonu Galaxy Note 7 kvůli přetrvávajícím problémům se vznícením baterie. Předtím již firma pozastavila celosvětový prodej svého vlajkového přístroje, který měl být hlavním konkurentem nového iPhonu v předvánoční nákupní sezoně.

Firma v prohlášení pro burzu uvedla, že učinila závěrečné rozhodnutí o zastavení výroby v zájmu bezpečnosti spotřebitelů, uvedla agentura AP.

"Vzhledem k tomu, že bezpečnost našich zákazníků je naší nejvyšší prioritou, rozhodli jsme se zastavit prodej a výrobu Galaxy Note 7," uvádí se v prohlášení firmy. Zastavení prodeje a výroby přístroje, který se objevil na trhu teprve před dvěma měsíci a jehož cena byla stanovena na 882 dolarů (21 500 Kč), by podle agentury Reuters mohlo být jedním z nejnákladnějších případů selhání bezpečnosti výrobku v historii technologického odvětví.

Samsung již předtím oznámil, že se rozhodl zastavit prodej telefonů Galaxy Note 7, protože problémy se vznícením baterií se objevují také u opravené verze přístrojů. Vyzval rovněž majitele všech těchto přístrojů, aby je vypnuli a přestali používat, dokud nejnovější zprávy o závadě neprošetří.

Podle některých analytiků je ukončení výroby možná tou nejlepší možností, jak ochránit značku. Podle jejich odhadů by ukončení prodeje modelu mohlo stát firmu až 17 miliard dolarů (413,4 miliardy Kč). Poškodí však také důvěru spotřebitelů a mobilních operátorů v další telefony Samsungu.

Akcie Samsungu dnes na burze v Soulu oslabily o osm procent, což byl jejich nejvyšší denní procentní pokles od roku 2008. Tržní kapitalizace firmy se tak snížila o 18,8 miliardy USD.

Galaxy Note 7 firma uvedla na trh v srpnu a přístroj měl konkurovat nejnovějšímu iPhonu. Byl dobře přijat kritiky a jeho prvním problémem byl jeho nedostatek kvůli vysokým předběžným objednávkám. Po několika dnech od zahájení prodeje se však začaly objevovat na sociálních sítích obrázky ohořelých přístrojů, což byl první náznak toho, že je s přístrojem něco v nepořádku.

Na českém trhu bylo podle místního zastoupení firmy koncovým zákazníkům fyzicky dodáno v rámci části předobjednávek několik set kusů Galaxy Note7. Oficiální zahájení volného prodeje přístroje v České republice bylo ze 16. září posunuto na neurčito.

Samsung minulý týden uvedl, že jeho provozní zisk ve třetím čtvrtletí podle předběžných odhadů vzrostl o šest procent na 7,8 bilionu wonů (170 miliard Kč). Hospodaření firmy zřejmě podpořila výroba součástek, která pomohla vyrovnat náklady vzniklé firmě kvůli stažení telefonů Note 7 z oběhu. Konečné výsledky má firma zveřejnit koncem tohoto měsíce. Samsung je největším světovým výrobcem mobilních telefonů, počítačových čipů a televizorů.

 

Právě se děje

Další zprávy