Ryanair se snaží na poslední chvíli předejít stávce. Uzná odbory

ČTK ČTK
15. 12. 2017 12:07
Nízkonákladový dopravce Ryanair se snaží na poslední chvíli předejít stávce pilotů. Pokud provoz nebude přerušen, uzná odbory. Ředitel společnosti O'Leary dříve tvrdil, že by si radši usekl ruku, než aby s odbory jednal.
RyanAir
RyanAir | Foto: RyanAir

Dublin - Nízkonákladový dopravce Ryanair mění svou dlouholetou politiku a chystá se uznat odborářské organizace pilotů, aby zamezil hrozícím stávkám v několika zemích.

Irská společnost podle svého dnešního prohlášení nabídla dialog odborům v Irsku, Británii, Portugalsku, Itálii, Německu a Španělsku. V Itálii mají přitom odpoledne stávkovat piloti několika aerolinek včetně Ryanairu.

V posledních dnech oznámili stávky na 20. prosince piloti v Irsku a v Portugalsku; rovněž v Německu zvažují protestní akci, která by se však neměla dotknout předvánočního provozu.

Zástupci pilotů v odborech požadují lepší pracovní a mzdové podmínky, Ryanair ale dosud ve své 32leté historii nikdy jednání s nimi nepřipouštěl. Ještě dříve tento týden společnost říkala, že odbory neuzná.

Dnes ale její vedení uvedlo, že je připraveno vést s odbory dialog, "pokud je to nejlepší cesta, jak zamezit obavám z narušení vánočních letů".

"Uznání odborů bude pro Ryanair významná změna, ale radikálními změnami jsme si prošli i předtím," řekl výkonný ředitel Michael O'Leary s tím, že vánoční lety jsou pro zákazníky velmi důležité. O'Leary se podle irského webu Independent.ie dříve nechal slyšet, že si raději "usekne ruku", než aby šel do rozhovorů s odboráři.

"Ryanair nyní žádá tyto odbory pilotů, aby odvolaly hrozbu stávky ohlášené na středu 20. prosince," uvedl co do počtu přepravených pasažérů největší evropský dopravce.

Piloti Ryanairu doposud nikdy nestávkovali, v Itálii se však dnes mají připojit k akci zaměstnanců aerolinek Alitalia, Vueling a dalších. Výpadek má trvat čtyři hodiny počínaje 13. hodinou středoevropského času, přičemž Ryanair dříve uvedl, že jeho eventuální účastníci přijdou o zaměstnanecké výhody či o možnost povýšení.

O kolektivní dojednání pracovních podmínek usilují piloti Ryanairu od září, kdy byla irská společnost nucena kvůli problémům s personálem ohlásit zrušení na 20 000 letů.

I přes tyto problémy a aktuální tahanice s piloty má dopravce šanci dosáhnout ročního rekordního zisku 1,45 miliardy eur (přes 37 miliard korun). V prvním fiskálním pololetí zvýšila letecká společnost zisk meziročně o 11 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy