Proč zdražují brambory? Úroda je nejnižší v historii

Ekonomika Petr Kučera Ekonomika, Petr Kučera
14. 10. 2013 11:26
Statistici: Úroda brambor letos výrazně klesne, naopak obilovin bude více než loni.
Brambory. Ilustrační foto
Brambory. Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Praha - Za brambory v tuzemských obchodech jsme v září platili o dvě třetiny více než ve stejném období loňského roku. V srpnu stály dokonce dvojnásobek oproti loňsku. A lepší to už letos zřejmě nebude.

Jak totiž v pondělí oznámil Český statistický úřad, sklizeň brambor se podle nejnovějšího odhadu propadne meziročně o pětinu (20,2 procenta). Ve srovnání s průměrem posledních deseti let je sklizeň dokonce o téměř třetinu nižší. Letošní úroda se poprvé v historii Česka dostane pod 600 tisíc tun, statistici odhadují 528 tisíc tun.

Slabá letošní úroda má dva hlavní důvody. Prvním je nepříznivé počasí, kvůli němuž klesl hektarový výnos brambor na 22,75 tun, což je o 18,7 procenta méně než loni. Druhým důvodem je fakt, že plocha osázená bramborami se od loňska zmenšila o 1,9 procenta, ve srovnání s desetiletým průměrem je dokonce téměř o čtvrtinu menší. Ještě v roce 2000 rostly brambory na 69 tisících hektarech polí, letos jen na 23 tisících.

Každý obyvatel České republiky sní v průměru kolem 70 kil brambor za rok. Výpadek letošní sklizně tak bude muset nahradit dovoz z ciziny. I za hranicemi bude ale situace zřejmě podobná. "Nižší úroda se letos očekává také u sousedních evropských bramborářských velmocí v Německu a Polsku," říká ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.

"Nižší domácí nabídka konzumních brambor se promítá i do cen placených zemědělským prvovýrobcům, které jsou proti loňsku zatím více než dvojnásobné," dodává Hrbek.

Naopak výrazně lepší než loni má být sklizeň všech obilovin - podle nového odhadu dosáhne 7,651 milionu tun. Oproti loňsku by tak byla o 16,4 procenta vyšší, přestože osevní plochy obilovin se nepatrně snížily (meziročně o procento).

O desetinu vyšší než loni má být také úroda máku. Shodně o desetinu se - po loňském propadu - zvýšily i osevní plochy, ale jsou stále na poloviční úrovni ve srovnání s desetiletým průměrem.

O téměř pětinu nižší má být úroda kukuřice na zrno, přestože osevní plocha stoupla o 2,2 procenta. O více než desetinu klesne i sklizeň cukrovky, jejíž osevní plocha se zvýšila o dvě procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy