Přehledně: Kdo musí platit koncesionářské poplatky a kdo ne

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
6. 11. 2018 6:00
"Když se nedívám na televizi, platit nemusím," domnívá se řada Čechů. Ne vždy je však domácnost, která nemá televizor, osvobozena od placení televizních poplatků. A naopak - ne vždy musí lidé, kteří zhlédnou některé pořady České televize, platit. V přehledu Aktuálně.cz můžete zjistit, zda se povinnost platit koncesionářské poplatky za rozhlas a televizi vztahuje právě na vás.
Foto: iStock

Kdo a kolik musí platit?

Koncesionářský poplatek musí platit každý člověk, respektive domácnost, která vlastní nebo aspoň jeden měsíc užívá televizní nebo rozhlasový přijímač. Jakmile je někdo z domácnosti plátcem rozhlasového a televizního poplatku, ostatní členové domácnosti již neplatí.

Na počtu vlastněných a používaných přijímačů nezáleží. Poplatek se v případě fyzických osob platí pouze jeden. Další poplatky se neplatí ani za rekreační objekty a další byty, které má domácnost ve vlastnictví.

Pokud by veřejnoprávní médium vyzvalo jiného člena domácnosti k vysvětlení, proč koncesionářský poplatek neplatí, stačí, když mu doloží, kdo z dané domácnosti již plátcem je. To se týká například i studentů dočasně žijících mimo svou původní domácnost třeba na koleji.

Koncesionářský poplatek činí:

  • za televizi 135 Kč měsíčně
  • za rozhlas 45 Kč měsíčně

Koncesionářský poplatek není součástí platby za satelitní nebo kabelovou televizi.

 

Právě se děje

Další zprávy