S nákupem skupiny Nova se stal z Kellnera mediální magnát. Získal obrovský vliv

Ekonomika kng Ekonomika, kng
Aktualizováno 29. 3. 2021 8:16
Skupina PPF dokončila loni akvizici společnosti Central European Media Enterprises. Nejmocnější česká firma tak nyní rok po oznámení jednání převzala aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku. V transakci jde především o českou největší televizní skupinu Nova. Není však jediná, majitel PPF Petr Kellner získal vliv v celém regionu. Podívejte se na podrobnosti dohody.
Foto: CME

Co je CME?

Central European Media Enterprises (CME) je jednou z předních mediálních a zábavních společností střední a východní Evropy, která oslovuje 45 milionů diváků. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů.

V Česku je známá jako majitel televizní skupiny Nova. Součástí CME v ČR je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Zhruba třetinový podíl v CME v roce 2009 koupila americká společnost Time Warner, která jej v dalších letech zvýšila těsně pod 50 procent. Firmu Time Warner později převzal americký telekomunikační gigant AT&T a přejmenoval na Warner Media. Jejím prostřednictvím v CME drží většinový podíl.

CME loni zvýšila provozní zisk o šest procent. V konstantních kurzech se zvýšil o 11 procent na 187,3 milionu dolarů. Firma také splatila dluh v objemu 150 milionů eur. V Česku CME zvýšila provozní zisk o 7,4 procenta na 101,6 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy