Pozor na šperky z drahých kovů v neregistrovaných e-shopech, varuje Puncovní úřad

František Mašek
24. 11. 2015 12:33
V patnácti e-shopech, které nebyly registrovány u Puncovního úřadu, neprošel testem žádný z 82 zkušebně zakoupených výrobků. Zcela spolehlivý ale není ani nákup šperků z drahých kovů v e-shopech, které u Puncovního úřadu registrované jsou. Počet závad je sice nižší, přesto dosáhl 15 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Koupit jako vánoční dárek zlatý prsten nebo stříbrný řetízek v internetovém obchodě, který není registrován u Puncovního úřadu, je velké riziko. Potvrzují to výsledky nedávné kontroly provedeného tímto úřadem. Z 82 šperků, zkušebně zakoupených v 15 e-shopech, neprošel ani jediný.

Bez rizika ale není ani nákup šperků z drahých kovů v e-shopech, které jsou u Puncovního úřadu registrované. Počet závad je sice nižší, přesto dosáhl 15 procent. O výsledcích akce dnes informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, do jehož resortu Puncovní úřad spadá.

"Šperky nabízené neregistrovanými internetovými prodejci jako stříbrné byly z 85 procent z mědi. Údajně zlaté pak byly většinou ze zinku," dodává ředitel odboru inspekce Puncovního úřadu Josef Šťastný. Úřad s prodejci vede správní řízení, za prodej závadných šperků jim hrozí až milionová pokuta.

Příkladem je zkušební nákup stříbrného náramku prodávaného za 21 tisíc korun. Jeho skutečná cena ale – vzhledem k vysokému obsahu mědi – dosahovala jen asi 200 korun. Šťastný poukazuje i na zdravotní rizika, která mohou kupujícím alergikům způsobit tyto kovy. Zvlášť nebezpečné jsou podle něj výrobky z takzvaných těžkých kovů, například kadmia, které mohou být životu nebezpečné pro lidi s otevřenou ránou.

Podle zákona musí obchodníci předložit Puncovnímu úřadu ke kontrole stříbrné zboží, které je těžší než tři gramy, u zlata a platiny platí tato povinnost už od půl gramu. Musí mít punc, jímž stát zaručuje druh kovu, z něhož je šperk vyroben a jaká je jeho ryzost. U výrobků s nižší hmotností stačí, když obchodník vyznačí jejich ryzost. Obchodníci ale mohou předložit dobrovolně ke kontrole i tyto výrobky, například u zboží dovezeného z Číny, Thajska nebo Indie.

Složení šperku z drahých kovů, tedy zlata, stříbra a platiny, jeho ryzost a puncovní značku si v případě pochybností lze ověřit u Puncovního úřadu. U zlata přijde tato služba podle Šťastného zpravidla na desítky korun, u stříbra o jednotky korun.

Ze 13 420 subjektů, které nyní registruje Puncovní úřad a mohou prodávat výrobky z drahých kovů, je aktivních asi 8200. Rychle roste počet elektronických provozoven, které úřad zaregistroval. V současnosti je jich 1656. Loni úřad provedl 1574 inspekcí, při nichž uložil 291 pokut ve výši 2,46 milionu korun. Letos jich zatím uskutečnil 1366 a uložil 316 pokut v hodnotě 3,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy