Polovina medu v obchodech je falšovaná, varuje inspekce

ČTK ČTK
29. 8. 2013 13:30
Kontrola zjistila, že výrobci do medu přidávali nepovolené, méně hodnotné příměsi.
Falšovaný med objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce mimo jiné i v síti Globus
Falšovaný med objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce mimo jiné i v síti Globus | Foto: SZPI

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce označila po mimořádné kontrole medu polovinu odebraných vzorků za falšované. Znamená to, že výrobci do něj přidávali nepovolené, méně hodnotné příměsi.

Inspekce debrala 25 vzorků převážně v obchodních řetězcích, které jsou na českém trhu významně zastoupeny. Jsou mezi nimi Billa, Penny Market, Globus, Tesco a Kaufland.

"Přimíchávání příměsí se děje na úkor spotřebitele. Med je přírodní produkt, u kterého vyhláška zakazuje příměs jakékoli jiné látky s výjimkou jiného druhu medu," uvedl Martin Štoll ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Nejvíce, devět nevyhovujících vzorků, dodal na trh výrobce JSG med a.s. Dva vzorky, které nevyhověly při laboratorní analýze, distribuovala firma Grocery CZ a jeden výrobce Alnatura GmbH. "Se všemi prodejci, kteří nabízeli falšovaný med, jsme zahájili správní řízení o uložení sankce," uvedl Štoll.

Analýza prokázala nevyhovující hodnoty u několika parametrů. Do medu někteří přidávali cukry cizí pro med, například sirupy, dále barvivo karamel E150d, u některých nevyhověla aktivita enzymu diastáza, která štěpí škrob. "Aktivita enzymu v čase klesá, takže lze říct, že med je starý," sdělil Štoll.

Některé vzorky se prohřešily jakostně, obsahovaly nadlimitní množství hydroxymethylfurfuralu, který vzniká štěpením cukrů kyselinami. Jeho množství se zvyšuje při tepelném zpracování. Vysoké hodnoty tak naznačují, že med byl zpracován velmi nešetrně.

Podle Miloslava Peroutky z Českého svazu včelařů jsou výsledky testů důkazem toho, že nejjistější je kupovat med přímo od místních včelařů. "Je to nejjistější, co se týče kvality i ceny," uvedl. Zatímco v obchodech v současné době cena kilogramu pohybuje okolo 150 až 160 korun, zatímco u včelařů je přibližně o 40 korun nižší.

Podle včelařů existují indície, které mohou i laikovi napovědět, jaký je původ medu. "Naše medy po krátké době krystalizují. Pokud se tak neděje, svědčí o o tom,že je tam příměs zahraničního medu nebo dokonce sirupu," řekl Peroutka. Pokud med nekrystalizuje, může to být také tím, že byl úmyslně zahřátý na vysokou teplotu.

Současná evropská iniciativa podle něj také bohužel umožňuje, aby dovezený med byl označován na obale jako český jenom proto, že jej nakoupila a zde zabalila domácí firma.

"Důvodem mimořádné kontrolní akce byla nevyhovující zjištění z minulých kontrol a časté podněty od spotřebitelů. V loňském roce nevyhovělo požadavkům vyhlášky také téměř 50 procent medů, které inspekce odebrala v maloobchodní síti," doplnil Štoll.

Výsledky kontrol všech potravin, a tedy i medu, si mohou spotřebitelé dohledat na webu www.potravinynapranyri.cz, kde najdou také fotografii závadného balení.

 

Právě se děje

Další zprávy