Počet restaurací v Česku klesl za poslední rok o desetinu. Kritická situace je na venkově

ČTK ČTK
1. 12. 2017 12:20
Po spuštění EET se narovnalo pokřivené tržní prostředí, věří Asociace hotelů a restaurací ČR. Nesouhlasí však s výjimkami a dále s plošným zákazem kouření.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Hospody se nevzdáme

Olomouc - Za rok po zavedení elektronické evidence tržeb (EET) a následném zákazu kouření zaniklo v Česku zhruba 3000 restaurací, což je necelá desetina z odhadovaného počtu 35 000 restaurací. Na výroční konferenci Asociace hotelů a restaurací ČR to v Olomouci řekl její prezident Václav Stárek, podle kterého počet restaurací ubýval rychlejším tempem než v předešlých letech.

"Běžně tady už v minulých letech pravidelně ubývalo zhruba pět procent restaurací ročně. Teď se tempo trochu zrychlilo, nevidím to ale jako nic dramatického," uvedl Stárek.

Krizová situace je ale podle něj u pivnic či venkovských restaurací, jejichž provozovatelé se s novou regulací hůře vyrovnávají. "Hospoda na venkově se dnes opravdu dělá jako srdcová záležitost. Není to živnost k tomu, aby někoho uživila," upozornil Stárek.

Hotely a restaurace elektronicky evidují tržby od loňského prosince. Zákaz kouření platí v restauracích od konce května. "Říkali jsme to dopředu. Zavede se EET, do toho se zavede zákaz kouření a dojde k tomu, že se zvýší ceny v restauracích, což je celkem logický ekonomický model. A že dojde k tomu, že část restaurací ukončí provoz," podotkl Stárek. Dodal, že v uplynulém roce byly v Česku na druhou stranu otevřeny nové restaurace.

Podle Stárka by stát měl usnadnit podnikání v tomto oboru. "My říkáme, že by bylo potřeba rozumně se zamyslet nad tím, proč máme jedno z nejvyšších DPH v Evropě. My jsme podpořili EET a počítáme, že se více vybere a bude efektivnější výběr daní, ale pak by bylo fér se zamyslet i nad výši daní celkově. Také odvody za zaměstnance jsou u nás bezkonkurenčně nejvyšší," upozornil Stárek.

Po spuštění EET se podle asociace narovnalo pokřivené tržní prostředí. Pokud s něčím nesouhlasí, jsou to podle Stárka výjimky nejen z povinnosti elektronicky evidovat tržby, ale i ze zákona zakazujícího kouřit v restauracích. Ten se nedotýká různých klubů a provozů provozovaných spolky, například hasiči. Takovéto podniky přitom zejména na malých městech a vesnicích představují významnou konkurenci místním restauracím.

"Je třeba narovnat prostředí a snažit se maximálně deregulovat," uvedl Stárek, podle kterého by například malé venkovské hospody mohly podpořit obecní úřady.

EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Řada restaurací, které po zavedení EET zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky. Restauracím se zároveň snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy