OKD by měla od státu dostat miliardovou půjčku, říká Mládek. Vláda rozhodne do konce června

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 6. 2016 15:22
Pokud by půjčku vláda neschválila, tak by se mohlo stát, že zaměstnanci OKD nedostanou pravděpodobně v červenci výplaty a mohl by nastat nekontrolovaný pád firmy, řekl ministr průmyslu Jan Mládek. Podle ministra financí Andreje Babiše ale OKD miliardovou půjčku zřejmě nepotřebuje, už v srpnu by totiž měla mít kladné cash-flow.
Ministr průmysl Jan Mládek
Ministr průmysl Jan Mládek | Foto: DVTV

Praha - Lídři koaličních stran se dnes neshodli na výši půjčky těžební společnosti OKD. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) je ale na stole dohoda, že půjčka by měla být od státního podniku Prisko. Dál se bude debatovat o sumě a struktuře půjčky. Vláda má vůli rozhodnout do konce června, řekl Mládek Radiožurnálu.

"Blížíme se ke schématu řešení, to znamená, že je zapotřebí udělat nějakou půjčku. Máme podle všeho dohodu, že by to měl být státní podnik Prisko, který kontroluje ministerstvo financí," uvedl Mládek.

Prisko má od začátku 90. let na starosti vyrovnání závazků a pohledávek mladoboleslavské Škody. Podle Mládka v Prisku zůstaly nějaké peníze. Přestože přesné informace nemá, naznačoval, že by dokonce mohly stačit.

Mládek dnes navrhl půjčit OKD miliardu korun. Firma podle něj potřebuje 400 milionů korun na provozní kapitál, 280 milionů korun na těžbu do konce roku a 320 milionů by byla rezerva na mimořádné události.

Pokud by půjčku vláda neschválila, tak by se mohlo stát, že zaměstnanci OKD nedostanou pravděpodobně v červenci výplaty a mohl by nastat nekontrolovaný pád firmy, řekl Mládek. "To je to nejméně žádoucí řešení, které bychom si přáli," dodal.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) ale OKD zřejmě nepotřebuje půjčit miliardu korun, jak požaduje Mládek. Firma by podle jeho slov totiž měla mít již v srpnu kladné cash flow, v červenci by proto problém s výplatami být neměl.

Babiš OKD v úterý navštívil. Obdržel tam výhled cash-flow, který podle něj říká, že koncem srpna má mít společnost 122 milionů korun. "Požádáme, aby nám to dali na papíře a budeme analyzovat, jestli vůbec můžeme peníze půjčit a jestli o ně nepřijdeme," uvedl.

Do konce srpna by ovšem mohla OKD podle Babiše potřebovat na provozní financování až 400 milionů korun. Podle ministra musí být půjčka zajištěná a vratná. To je podle Mládka do určité míry možné.

OKD je od počátku května v úpadku. Insolvenční návrh na sebe podala sama společnost. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům více než 17 miliard korun a své závazky není schopna splácet, přičemž její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard.

Je nevyhnutelné, že OKD nebude schopná splatit svoje závazky, s koncem těžby v jejích dolech se ale stejně brzy počítalo, říká Zuzana Kubátová. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy