Nový systém aktivuje pražskou Lítačku na dálku. Validátory z metra postupně zmizí

ČTK ČTK
27. 8. 2018 12:49
Praha odstartovala nový systém průkazky MHD. Lidé, kteří si nyní koupí elektronický časový kupon, už nemusí pro jeho aktivaci vyhledávat validátor.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od pondělí funguje v Praze nový systém virtuální Lítačky, kdy se cestujícím kupon aktivuje na dálku. Virtuální Lítačka vyšla na asi 40 milionů korun a karta postupně nahrazuje Opencard, kterou Praha již nevydává. Lidé si mohou kupon nově nahrát i na platební kartu.

Ve vestibulech pražského metra budou takzvané validátory na aktivaci předplatních kuponů MHD minimálně do 1. října 2018, sdělila mluvčí dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková. Budou však fungovat již pouze pro dříve zakoupené kupony. 

Jeden z důvodů, proč DPP validátory neodstraní již nyní, je podle Řehkové dodržení obchodních podmínek. "To jest umožnění nahrát si kupon 20 dní od zaplacení na starém systému DOS, dále umožnit cestujícím, kteří zapomněli platnost svého kuponu, si ji přes validátor zjistit," uvedla.

Lidé, kteří si koupí elektronický časový kupon nyní, již do validátoru nemusí. Ke svému kuponu v něm už ani nedostanou žádnou informaci. Prodejní okénka ve stanicích však dopravní podnik rušit nebude.

Lidé si od dneška mohou nahrát kupony s délkou od jednoho měsíce do jednoho roku nejen na lítačku, ale také na bezkontaktní bankovní karty Visa a Mastercard. Cestující ve vlacích si je zase nahrají na In Kartu ČD.

Město nechalo vytvořit portál www.pidlitacka.cz s e-shopem, ve kterém lze nakoupit jízdné dle vybraných pásem včetně kalkulace ceny nebo nahrát kupon na příslušný nosič. Lidé si také v případě zájmu nastaví upozornění na konec jeho platnosti, kdy upozornění dostanou buď formou SMS nebo e-mailem. Pokud se rozhodnou po zakoupení kuponu přejít například z lítačky na platební kartu, mohou nosič změnit.

Součástí nového systému je i nová mobilní aplikace PID Lítačka, která začne fungovat od 1. září. Aplikace umožní nákup jednorázového jízdného, a to i v předstihu, přeposílat jízdenku třetí osobě, vyhledat spojení včetně výluk a nabídne přehled o parkovištích P+R.

Provoz dosud stále používané karty Opencard bude postupně ukončen. Za kartu zaplatilo město asi 1,7 miliardy korun. Lidé si je budou moci od začátku září měnit za lítačky a od 1. listopadu na ně již nebude možné nahrávat kupóny. Nyní je mezi cestujícími ještě asi 240 000 Opencard.

 

Právě se děje

Další zprávy