Němci schválili reformu penzí, někteří mohou do důchodu dřív

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
23. 5. 2014 15:17
Kritikům ale vadí, že zemi bude chybět pracovní síla nebo že mladším zaměstnancům nebude mít kdo předávat zkušenosti.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Berlín - Němečtí poslanci v pátek schválili penzijní reformu. Nový zákon, který začne platit od letošního července, umožní některým pracujícím odejít do důchodu už po dosažení 63 let namísto dosavadních 65 let.

Podle vládních propočtů bude zákon znamenat pro rozpočet dodatečné náklady ve výši devět až 11 miliard eur (247 až 302 miliard korun) ročně. K penzijní reformě se kriticky stavěli někteří ekonomové i průmyslové podniky.

"Penzijní reforma oceňuje práci lidí, kteří v minulosti položili základy pro současný německý blahobyt. Chceme, aby z tohoto blahobytu nyní mohli těžit i oni," řekla ale při projednávání zákona ministryně práce Andrea Nahlesová ze sociální demokracie (SPD).

Zdůraznila, že podle průzkumů považují zhruba tři čtvrtiny Němců možné snížení důchodového věku za spravedlivé.

Skončí propouštění lidí před důchodem?

Podle zákona budou moct pracující odejít do důchodu v 63 letech, aniž by se jim krátila výše penze, pokud odpracovali 45 let. Do odpracované doby se započítává i krátkodobá nezaměstnanost, pokud ovšem nenastala v posledních dvou letech před nástupem do penze.

Tato výjimka má ochránit Němce před tím, aby je zaměstnavatelé propouštěli krátce před dovršením důchodového věku.

Podnikatelské svazy už dříve varovaly, že bez přijetí výjimky by v případě ekonomických problémů mohly firmy tlačit na šedesátníky, aby dobrovolně opustili zaměstnání a přihlásili se na pracovní úřad, protože by se jim výše důchodu stejně nesnížila.

Penzijní reforma také zvyšuje důchod ženám, jejichž děti se narodily před rokem 1992. Za každé narozené dítě budou mít ženy v západních spolkových zemích nárok na dodatečných 28,61 euro (zhruba 800 korun) měsíčně k důchodu, ve východních zemích 26,39 euro.

Argumenty kritiků nestačily

Penzijní reformu kritizují němečtí zaměstnavatelé, podle nichž jde snížení důchodového věku proti demografickým trendům.

"Tento zákon je fatální. Podle demografických údajů bychom se měli vydat přesně opačným směrem," řekl ještě před přijetím reformy prezident Svazu německého průmyslu (BDI) Ulrich Grillo. Podle něj by kvůli reformě zemi v budoucnu mohla chybět pracovní síla. Grillo také připomněl, že většina evropských zemí věk pro odchod do penze zvyšuje.

Také Mezinárodní měnový fond tento týden upozornil, že reforma sníží počet starších zaměstnanců na pracovním trhu, což by mohlo způsobit nedostatek zkušeností v některých sektorech.

Při projednávání zákona kritizovala vládní návrh také postkomunistická strana Levice. Podle ní nejde reforma dost daleko, strana požadovala plošné snížení důchodového věku na 63 let. Se svým pozměňujícím návrhem ale neuspěla.

Při hlasování se proti novele postavila i desítka poslanců konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a všichni poslanci za Zelené. Zákon byl ale přesto velkou většinou přijat.

 

Právě se děje

Další zprávy