Planý poplach? Otec bitcoinu zůstává v mlze, policie byla u Australana kvůli daním

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 12. 2015 14:33
Američtí novináři představili dalšího možného autora bitcoinu, Australana Craiga Wrighta. Jako důkaz uvádějí starší příspěvky na jeho blogu nebo úryvky z jeho e-mailové konverzace. Už dříve se objevilo několik "podezřelých" otců bitcoinu, například nezaměstnaný Američan nebo akademik s maďarskými kořeny. Všichni ale autorství popřeli.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Sydney - Pátrání po skutečném zakladateli bitcoinu, který vystupuje pod jménem Satoši Nakamoto, pokračuje. Aktuální stopa vede do australského Sydney, kde dnes policisté prohledali dům čtyřiačtyřicetiletého Craiga Stevena Wrighta.

K razii došlo krátce poté, co o možném Craigově autorství informoval americký časopis Wired. Podle listu The Guardian dorazilo na předměstí Sydney více než deset policistů.

Strážci zákona však tvrdí, že prohlídka neměla s bitcoinem nic společného. "Kontrolu jsme provedli ve spolupráci s Australským daňovým úřadem. Tato záležitost nemá souvislost s aktuálními zprávami v médiích, které se týkají digitální měny bitcoin," uvedla ve svém prohlášení federální policie.

O podezřelém Australanovi se zatím ví, že vystudoval právo a statistiku, má dva doktoráty a nyní provozuje společnost DeMorgan, která se zabývá "alternativními měnami". Podle redakce Wired má také desítky milionů dolarů v bitcoinech.

Wright s novináři nejprve komunikoval a zvažoval i schůzku s nimi, následně se ale odmlčel a ke svému údajnému autorství se už nevyjádřil.

Několik důkazů

Časopis Wired se ve svém článku odvolává na e-maily mezi Wrightem a jeho právníky, které má redakce k dispozici. "Udělal jsem maximum, abych utajil informaci, že stojím od roku 2009 za bitcoinem,“ napsal například Wright.

Dalším důkazem může být blogový příspěvek z roku 2008, ve kterém píše o svém záměru vydat "text o kryptoměnách" - několik měsíců před tím, než vyšel "základní dokument o bitcoinu". Američtí redaktoři upozorňují i na kopii smazaného blogového příspěvku z ledna 2009, ve kterém Wright zmiňuje "spuštění" nové decentralizované měny. V tutéž dobu byl přitom představen bitcoin.

Technologie bitcoinu je podle Ondřeje Jonáše velmi silná a bezpečná a jde o zcela zásadní zamyšlení nad smyslem peněz.
9:53
Technologie bitcoinu je podle Ondřeje Jonáše velmi silná a bezpečná a jde o zcela zásadní zamyšlení nad smyslem peněz. | Video: DVTV

Zároveň Wright v roce 2008 používal účet [email protected]. Ten se velmi podobá adrese [email protected], pomocí které později komunikoval Nakamoto. Autoři Wired navíc tvrdí, že jim Wright poslal e-mail z IP adresy v Panamě, která patří právě společnosti Vistomail.

Jak ale přímo Wired upozorňuje, řada citovaných dokumentů může být falešná, nebo může jít dokonce o "show", kterou zinscenoval přímo Wright.

Nakamoto z USA autorství popřel

Australan Wright není první osobou, u které se o autorství bitcoinu spekuluje. S asi nejznámějším odhalením zatím přišel v březnu 2014 časopis Newsweek, podle kterého vymyslel internetovou měnu nezaměstnaný inženýr Dorian Nakamoto z předměstí Los Angeles.

Newsweek v textu cituje například jeho dceru, která Nakamota popsala jako muže, který dlouhé hodiny pracuje. "Nechával své dveře zamčené, a pokud bychom se dotkli jeho počítače, dostali bychom se do problémů," citoval ji časopis. Otec podle ní mohl začít být skeptický k bankám a vládě poté, co byl od devadesátých let dvakrát propuštěn, přestal zvládat splácet hypoteční úvěr a přišel o dům.

Podle zdrojů Newsweeku navíc "vytvoření" bitcoinu trvalo několik let, což by bylo možné právě u Doriana Nakamota, který byl po roce 2001 bez zaměstnání.

Pětašedesátiletý Američan ale tvrzení popřel s tím, že s kódováním nemá žádnou zkušenost a o bitcoinu slyšel poprvé v roce 2013. Se svým právníkem dokonce založil web nazvaný Newsweek Lied neboli Newsweek lhal, tato stránka ale už není aktivní.

"Newsweek terorizoval pana Nakamota," sdělil podle listu Ars Technica právník údajného tvůrce bitcoinu Ethan Kirschner. "Goodman (autor článku v Newsweeku - pozn. red.) se objevil u jeho domu, vystrašil jeho třiadevadesátiletou matku, získal podvodem jeho e-mailovou adresu a změnil citace Nakamota i jeho bratrů, nebo si je dokonce vymyslel," stěžuje si a připomíná, že jeho klient utrpěl v roce 2013 mrtvici, nežije se svojí ženou a v posledních deseti letech je nezaměstnaný.

Doriana Nakamota se týká i jedna z konverzací, kterou nyní cituje časopis Wired. Ve stejný den, kdy loni Newsweek vydal svoji reportáž, totiž Australan Wright napsal svému kolegovi "Nejsem z blbých Států! Stejně tak se nejmenuji Dorian."

Další možní otcové bitcoinu

S dalším autorem bitcoinu přišel letos na jaře deník New York Times. Ten ukázal na Američana maďarského původu Nicka Szaba, který už v roce 1998 představil základy digitální měny bitgold.

Bloger označený jako Grey Skye upozornil na to, že řadu slovních obratů, které se objevily v dokumentech týkajících se bitcoinu, použil ve svých článcích dříve už i Szabo. Jde třeba o spojení "for our purposes" (pro naše účely) nebo "preclude" (bránit něčemu). "Samozřejmě se to netýká všech slov, dokument k bitcoinu ale může mít více autorů," předpokládá bloger.

A připomíná, že "tajemný Nakamoto" má vzhledem ke svému fundovanému vyjadřování zřejmě zkušenost z akademické sféry - přičemž Szabo je profesor s řadou odborných publikací. Szabo ovšem několikrát odmítl, že by měl se vznikem bitcoinu něco společného.

Podezření padlo i na japonského občana Jeda McCaleba, který vytvořil problematickou bitcoinovou burzu MtGox. Ta loni na jaře přerušila provoz a požádala o bankrotovou ochranu, protože kvůli hackerskému útoku přišla o zhruba 640 tisíc bitcoinů.

Jiný reportér New York Times přišel s teorií, že za bitcoinem může stát absolvent dublinské Trinity College Michael Clear. Došel k tomu na základě analýzy 80 tisíc slov z dostupných textů. Clear ale autorství též odmítl.

Autor? Starší muž a solitér

Skutečný Nakamoto zveřejnil už v roce 2008 dokument, ve kterém popsal, jak bitcoin funguje. S dalšími vývojáři poté spolupracoval zhruba do poloviny roku 2010.

Bitcoin nedává žádné garance a nikdo nemůže zaručit, že investorům zůstanou oči pro pláč, říká programátor Marek Palatinus, který se specializuje na problematiku digitální měny.
14:38
Bitcoin nedává žádné garance a nikdo nemůže zaručit, že investorům zůstanou oči pro pláč, říká programátor Marek Palatinus, který se specializuje na problematiku digitální měny. | Video: Martin Kupka

"Nepůsobil jako mladý člověk. Jeho způsob kódování byl zastaralý," řekl Newsweeku o tajemném muži Fin Martti Malmi, který s ním na dálku komunikoval. Zároveň podle něj autor pravděpodobně pracoval sám.

Bitcoin vznikl na počátku roku 2009 a mezi virtuálními platidly získal největší popularitu. Veřejnost začala bitcoin sledovat až na počátku roku 2013. Tehdy začala měna, která předtím zajímala pouze počítačové nadšence a stála něco málo přes deset dolarů, posilovat. Prvně na třicet dolarů, později na dvě stě, 28. listopadu 2013 překročil bitcoin hranici tisíce dolarů. Nyní se jeho cena pohybuje na 419 dolarech.

Výhodou kryptoměny je kromě anonymity i to, že ji nelze padělat nebo pomocí ní způsobit inflaci. Za hlavní nejistotu považují experti zásahy politiků z celého světa. Rizikem jsou i útoky hackerů a značně kolísavý kurz.

 

Právě se děje

Další zprávy